Независимият надзорен борд на "Фейсбук" обяви във вторник първите шест случая, при които може да отмени решенията на компанията да премахне определено съдържание от своите платформи.

Управителният съвет, който "Фейсбук" създаде в отговор на критиките за боравенето с проблематично съдържание, заяви, че е получил 20 000 сигнала, откакто започна работа през октомври.

Три от шестте случая включват съдържание, което "Фейсбук" премахва за нарушаване на правилата за реч на омразата.

Говорител на съвета заяви, че случаите на реч на омразата са "най-значимият дял" от получените жалби.

"Речта на омразата е особено трудна област", каза в интервю за "Ройтерс" Джамал Грийн, един от съпредседателите на борда и професор в Columbia Law School. "Не е толкова лесно ... един алгоритъм да разбере контекста на такава реч."

През ноември компанията за първи път показа данни за разпространението на реч на омразата в платформата, заявявайки, че от всеки 10 000 показвания на съдържание през третото тримесечие, 10 до 11 включват реч на омразата.

Другите избрани случаи на глобалния съвет включват съдържание, премахнато от "Фейсбук" или "Инстаграм" за нарушаване на правилата за голотата на възрастни, опасни лица и организации, насилие и подбуждане към насилие.

Един случай е подаден от самата компания - според "Фейсбук" този случай подчертава предизвикателството, пред което е изправена, когато се справя с рисковете от офлайн вреди, причинени от дезинформация за пандемията от COVID-19.

Шестте случая са:
Скрийншот на съобщения в "Туитър" от бившия малайзийски премиер Махатхир Мохамад, в които той пише, че "мюсюлманите имат право да се ядосват и да убиват милиони французи за кланетата в миналото".

Снимки на мъртво дете, напълно облечено, с текст на бирмански език, в който се пита защо няма отмъщение срещу Китай за отношението му към мюсюлманите-уйгури.

Предполагаеми исторически снимки на църкви в Баку, Азербайджан, с текст, че Баку е построен от арменци и питане къде са отишли църквите.

Осем снимки в "Инстаграм", които показват женски гърди и зърна, с текст на португалски за симптоми на рак на гърдата.

Предполагаем цитат от министъра на пропагандата на Нацистка Германия Йозеф Гьобелс.

Видео за отказа на Франция да разреши хидроксихлорохин и азитромицин като лечения за Covid-19.

"Фейсбук" също може да поиска от борда незадължителни препоръки за политиката си, но Грийн каза, че компанията все още не е направила това.

Бордът отвори едноседмичен период за публични коментари по първите случаи, който ще бъде разгледан от петчленни комисии. Има 90-дневен срок за вземане на решения и евентуални действия по делата - компанията ще трябва да се съобрази с решенията на съвета.

Бордът, който беше критикуван за своята ограничена компетентност, има за цел да започне разглеждане на дела от потребители в началото на 2021 г. относно съдържание, което е било оставено на сайта (за момента се разглеждат само сигнали за свалено съдържание).

Дневник