Капсулата на "Хаяабуса 2" (Hayabusa2), съдържаща фрагменти от астероиди, които могат да дадат информация за формирането на Вселената, е била открита в южната част на Австралия, след безопасно се завърна обратно на Земята в неделя сутринта, съобщи космическата агенция на Япония JAXA.

През последните шест години японският космически кораб "Хаяабуса 2" проведе забележителна мисия, като измина близо 6 млрд. километра за извличането на първите по рода си проби от повърхността от астероида Рюгу (Ryugu), които учените се надяват да хвърлят светлина върху произхода на живота, и връщането им на Земята.

В събота вечер корабът премина покрай Земята и пусна капсулата, съдържаща ценната проба, с тегло по-малко от 0,1 грама, която трябваше да кацне в южната част на Австралия.

Капсулата за кратко се превърна в огнена топка, докато преминаваше през земната атмосфера, преди да кацне в региона на Уумера, съобщиха от агенцията.

Екипите за издирване са открили капсулата с диаметър около 40 см и работата по извличането и транспортирането й е започнала в неделя сутринта.

Завръщането на "Хаяабуса 2" идва седмици след като космическият кораб Osiris-Rex на НАСА направи успешно кацане и събиране на повърхностни проби от астероида Бену. Междувременно Китай обяви тази седмица, че мисията до Луната на страната е взела успешно подземни проби и ги е пренесла до космическия кораб в лунна орбита за завръщането им на Земята - скачването е станало късно в събота вечер.

Капсулата на "Хаяабуса 2" бе защитена от топлинен щит, когато навлезе в атмосферата на 120 км над Земята. На около 10 км над Земята се отвори отвори парашут, за да забави падането, и бяха активирани маяци, които да показват местоположението й.
Учените смятат, че пробите, особено тези, взети под повърхността на астероида, съдържат ценни данни, незасегнати от космическата радиация и други фактори на околната среда. Те се интересуват особено от анализа на органичните материали в пробите.

JAXA се надява да намери улики за това как тези материалите са разпределени в Слънчевата система и са свързани с живота на Земята. Макото Йошикава, ръководител на мисията, каза, че 0.1 грама прах от Рюгу биха били достатъчни за извършване на всички планирани изследвания.

"Органичните материали са началото на живота на Земята, но все още не знаем откъде са дошли", каза Йошикава на брифинг. "Надяваме се да намерим улики за произхода на живота на Земята като анализираме подробности за органичните материали, върнати от "Хаябуса2".

Това не е краят на мисията, започната през 2014 г. "Хаяабуса 2" сега се отправя към малък астероид, наречен 1998KY26, като пътуването е планирано да отнеме 10 години в едната посока, за да проведе нови изследвания, включително намиране на начини за предотвратяване на метеоритни удари по Земята.

До момента мисията се радва на успех. "Хаяабуса 2" докосна два пъти Рюгу въпреки изключително скалистата повърхност на астероида и успешно събра данни и проби през годината и половина, прекарани близо до Рюгу, след като пристигна там през юни 2018 г.

По време на първото докосване през февруари 2019 г., сондата събра проби от повърхностния прах. В по-предизвикателна мисия през юли същата година сондата събра подземни проби от астероида за първи път в космическата история след кацане в кратер, създаден по-рано чрез взрив на повърхността на астероида.

Астероидите, които обикалят около Слънцето, но са много по-малки от планетите, са сред най-старите обекти в Слънчевата система и следователно могат да помогнат да се обясни как еволюира Земята. Те са направени от същите материали, които са използвани за изграждането на светове като Земята, но са избегнали да бъдат включени в планети.

"Наличието на проби от астероид като Рюгу ще бъде наистина вълнуващо за нашата област. Смятаме, че Рюгу е съставен от изключително древни скали, които ще ни разкажат как се е образувала Слънчевата система", проф. Сара Ръсел, лидер на групата за планетарни материали в Природонаучния музей в Лондон пред Би Би Си.

Изучаването на пробите, взети от Рюгу, може да ни покаже как водата и съставките за живот са били доставени на ранната Земя.

Приема се, че кометите доставят голяма част от водата на Земята в ранните дни на Слънчевата система, но химическият профил на водата в кометите понякога се различава от профила на водата в океаните на нашата планета, обяснява проф. Алън Фицсимънс, астроном от Университета в Белфаст.

Съставът на водата на някои астероиди във външната Слънчева система обаче е много по-близък. Рюгу вероятно произхожда от тази студена зона, преди да мигрира навътре към сегашната си орбита, по-близо до Земята.

"Възможно е през цялото това време да сме гледали малко погрешно на кометите като единствен механизъм за доставяне на вода на Земята в ранната Слънчева система. Може би е трябвало да търсим малко по-близо до дома, в тези примитивни, но доста скалисти астероиди", смята Фицсимънс.

След локализирането й 16-килограмовата капсула е била транспортирана за анализ и съхранение в центъра в Сагимхара, обявиха от JAXA, като се очаква агенцията да даде подробен брифинг по-късно в неделя.

Дневник