Американски изследователи откриха мутации на коронавируса, които му помагат да избегне свързването с антитела, а те засега са основно средство за борба с болестта, съобщи ТАСС.

Статия за резултатите от изследването учените от центъра за ракови изследвания "Фред Хъчинсън" публикуваха в електронната библиотека bioRxiv.

"Създадените карти позволяват да бъде оценено доколко тези мутации са представени в разпространението на SARS-CoV-2. Към средата на ноември открихме значителен брой вирусни мутации, които са се измъкнали се от антитела у хора. Едната от тях е свързана с огнище на инфекции сред норки в Холандия и Дания, другата е забелязана в Шотландия и Ирландия", пише в статията.

Изследваните мутации са на шиповидния протеин на коронавируса и RBD, неговата ключова част. Вирусът го използва, за да проникне в клетките. В този случай мутациите прикриват вируса от антитела.

По-рано друга научна група от американски молекулярни биолози откри неочаквано голяма роля на клетъчния имунитет в защитата срещу Ковид-19, като установи, че дори ниски концентрации на антитела предпазват опитните маймуни от коронавирусна инфекция при високо ниво на активност на определени подвидове Т-клетки.

Дир.бг