Серхио Перес с "Рейсинг пойнт" спечели второто поредно състезание на пистата "Сахир" в Бахрейн. Мексиканецът се възползва от грешки и проблеми на останалите, за да вземе първата си победа във Формула 1.

Тя идва само седмица след драматичното му отпадане, когато се движеше трети.

Перес няма договор за сезон 2021 и бъдещето му е неясно, но мексиканецът за пореден път показа големия си талант. В първата обиколка Перес беше едва 18-и, но записа силно състезание.

Той е едва вторият мексиканец, който печели старт във Формула 1, след Педро Родригес с две победи (1967 и 1970 г.).

На подиума зад Перес се наредиха Естебан Окон с "Рено", както и съотборникът на мексиканеца в "Рейсинг пойнт" Ланс Строл.

Фаворитите за победата от "Мерцедес" Валтери Ботас и Джордж Ръсел се провалиха, завъшрвайки осми и девети. В повече от 60 от всички 87 обиколки те водеха, но грешка в бокса с объркани гуми, а след това и спукване за Ръсел, ги провалиха.
"Толкова дълго мечтая за това - 10 години съм във Формула 1. След първата обиколка състезанието беше провалено за мен. Знаех, че мога да се върна в челото и да работя добре с гумите. Цяла година нямах късмет, но днес мисля, че той беше на моя страна", коментира Перес след финала.

Състезанието започна много интересно, като още на старта Ръсел изпревари Ботас и поведе колоната. Малко по-назад Шарл Льоклер се удари с Перес, а от инцидента между двамата пострада Макс Верстапен, който отпадна заедно с пилота на "Ферари".

Перес влезе в бокса и след първата обиколка беше едва 18-и.

В челото Ръсел и Ботас започнаха да трупат аванс, който надхвърли 20 секунди пред третия.

Ръсел влезе пръв от пилотите на "Мерцедес" и сложи най-твърдите гуми. Ботас остана на трасето четири обиколки по-дълго от своя съотборник. През това време той беше в трафик и загуби ценно време,при връщането си на пистата финландецът вече беше на оосем секунди зад Ръсел.

Пилотите на "Мерцедес" се движеха без никакъв проблем в челото, но в 63-ата обиколка отново стана интересно. Дебютантът в "Уилямс" Джак Айткен се удари на последия завой и на пистата излезе кола за сигурност заради отломки от болида му.

Ръсел и Ботас влязоха заедно в бокса, за да сложат отново гуми "медиум". Механиците обаче допуснаха две грешки - на болида на Ръсел бяха сложени задните гуми, подготвени за Ботас. Финландецът пък остана с твърдите, заради объркването. Обиколка по-късно Ръсел влезе отново и се върна със своя комплект гуми "медиум", който беше по-съхранен от този на Ботас.

При рестарта Перес поведе колоната, Ръсел изпревари Ботас и започна да си пробива път напред. Британецът стигна до второто място, но тогава спука задна лява гума, което го принудии да влезе отново в бокса. Ръсел сложи меките гуми и за 10 обиколки стигна до деветото място, взимайки първи точки в кариерата си.

Дневник