Министрите по европейските въпроси няма да приемат на утрешната си видеоконференция заключения за започване на преговори със Северна Македония и Албания.

Това съобщиха дипломатически източници в Брюксел.

Причина е блокирането на преговорите със Северна Македония от страна на България. Няколко страни членки настояват двете държави да не бъдат разделяни и преговорните рамки за тях да бъдат приети едновременно.

Други източници обаче заявиха наскоро, че противопоставянето срещу преговорите с Албания е дори по-голямо отколкото по отношение на Северна Македония.

Така или иначе, утре не трябва да очакваме да бъде обявена дата за първата междуправителствена конференция със Скопие и Тирана, освен ако в последните часове или мигове не се стигне до някакъв изненадващ пробив, предупредиха дипломатите.

България е против започването на преговори със Северна Македония, тъй като властите в бившата югославска република отказват да изпълнят няколко условия. Сред тях са признаването на българския корен на езика в страната, пътна карта за изпълнение на двустранния договор от 2017 г. и отказът от претенции за македонско малцинство у нас.

Клуб Z