Българският футболен съюз (БФС) задейства процедура по избор на нов селекционер на националния отбор. От организацията съобщиха, че на заседание изпълнителният комитет се е запознал с отчетите на Георги Дерменджиев и наставника на тима до 21 г. Александър Димитров за работата им и резултатите в квалификациите.

"Въз основа на тези доклади и на становището на първия вицепрезидент и ръководител направление "Национални отбори" Емил Костадинов, членовете на изпълнителния комитет възложиха на и.д. президент на БФС Михаил Касабов да проведе преговори за заемане на позициите селекционер на мъжкия и на младежкия национален отбор, които към момента са свободни предвид изтичането на договорите на двата щаба", пише в изявлението на БФС.

В него се допълва, че впоследствие изпълнителният комитет ще се запознае с доклада на Касабов и ще подложи на гласуване предложените кандидатури.

Сред решенията от заседанието е финалът за купата да се играе на 15 май. В допълнение БФС реши от 780 717 евро по програма "Солидарност" на УЕФА всеки клуб от Първа лига да получи по 36 хиляди евро. За отборите във второто ниво се полагат по 16 240 евро, а за тимовете от Трета лига ще отидат по 1000 евро. Парите идват от участието на "Лудогорец" в евротурнирите през миналия сезон.

Националният отбор се намира в тежко положение и изпадна в трета дивизия на Лигата на нациите. Дерменджиев води тима в 11 мача, като в тях българите записаха две победи срещу Чехия и Гибралтар, две равенства и седем загуби.

Наскоро Дерменджиев понесе критики от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Според него селекцията на наставника е спорна и мениджърски интереси пречат на тима. Дерменджиев отговори, че вероятно е неудобен, защото не е зависим от никого.

Дневник