Половината страни от Европейския съюз, включително Германия и Франция, обединиха усилията си за инвестиране в полупроводникови компоненти и технологии, използвани за автономни автомобили, информационни центрове, изкуствен интелект и суперкомпютри. България не е сред 13-те държави, обявили днес новата група.

В декларацията им се посочва, че ще създадат индустриален алианс, която да промени статуквото.

И сега този сектор в Европа е значителен, но е малък в сравнение с тези на САЩ, Южна Корея или Тайван. Европейски компании контролират едва 10% от световния пазар за полупроводникови компоненти, възлизащ на 440 млрд. евро (530 млрд. долара) годишно.

Не за пръв път се появява и европейска инициатива за тласък в този сектор, от който зависят автомобили, смартфони, медицинска апаратура и сензори за околната среда. Германия и Франция, например, съвместно разработва европейска мрежа за облачни услуги като част от усилието за автономност на ЕС в дигиталната епоха.

Страните учредителки посочват, че компонентите "са определящи за характеристиките на продуктите, в които се влагат, включително за тяхната сигурност, поверителност, енергийна ефективност и безопасност, а това ще оформи как ще се развият зеленият и цифровият преход в Еворпа".

"Ройтерс" припомня, че в плана на ЕС за подпомагане излизането от икономическата криза, предизвикана от пандемията, една пета от средствата (или 145 млрд. евро) е предвидено да се вложат в проекти за цифровизация.

  • Всичките 27 страни са били поканени в инициативата, но засега подписите си са поставили Германия, Франция, Гърция, Белгия, Естония, Испания, Италия, Хърватия, Нидерландия, Малта, Португалия, Словения, Финландия и Румъния.

"Европа разполага с всичко необходимо, за да разнообрази и намали критично важни зависимости без да затваря икономиката си", коментира Тиери Бретон, еврокомисар за единния пазар. "Поради това трябва да създадем амбициозни планове - от дизайна на чипове до авангардни производства - с цел да разнообразим и да играем водеща роля в най-важните ни вериги за създаване на добавена стойност в електрониката и компонентите."

Средствата за съвместната инициатива ще идват и от националните фондове за възстановяване от пандемията. "Тази възможност да се инвестира в изследвания, дизайн и производствени възможности за процесори в Европа не бива да се пропусне", се казва в декларацията.

Поставената цел е към 2025 година да се даде тласък на производствените възможности на полупроводниковия сектор в ЕС и на по-бързото разработване на енергийно ефективни чипове. "Ще са нужни колективни усилия за обединяване на инвестициите и координиране на действията от обществените и частните участници", се обяснява в текста. Групата ще се обърне към компаниите за изграждането на индстриални съюзи, докато търси финансиране на подобни проекти.

Инициативата е да се създаде общоевропейска схема за т.нар. Важни проекти от общоевропейски интерес, според която за държавните инвестиции в такива проекти ще действат по-слаби ограничения при оценката им като държавна помощ. Част от общите усилия е също изграждането на общи стандарти и сертифициране в електрониката.

Дневник