Лондон и Брюксел обявиха днес, че са постигнали споразумение, позволяващо изтеглянето на оспорваните от ЕС клаузи в британския законопроект за вътрешния пазар, противоречащи на договора за Брекзит, предадоха "Франс прес" и ДПА.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и британският министър за Брекзит Майкъл Гоув очертаха планове за това как Северна Ирландия ще продължи да търгува с Англия, Шотландия и Уелс от 1 януари, като същевременно следва някои разпоредби на ЕС. "Принципната" договореност предстои да бъде публикувана, но ще се прилага независимо дали се постигне сделка за отношенията, след като изтече преходният период след Брекзит на 31 декември.

Въпросните клаузи включват граничните проверки на животински и растителни продукти, доставка на лекарства, както и на охладени меса и други хранителни продукти до супермаркетите. Има и "разяснения" относно прилагането на правилата за държавните субсидии.

В светлината на взетите решения британското правителство заяви, че ще премахне три клаузи от законопроекта за вътрешния пазар - временен закон, очертаващ търговските отношения в четирите историко-географски района на Обединеното кралство - Англия, Северна Ирландия, Уелс и Шотландия. Тези клаузи противоречат на договора за Брекзит между Лондон и Брюксел.

"По-вероятно е да има Брекзит без сделка"

Лондон ще оттегли и член от друг проектозакон, който скоро ще бъде разглеждан в парламента, относно данъчните разпоредби в Северна Ирландия.

И Брюксел, и Дъблин (за който това е особено важно заради сухопътната граница с Обединеното кралство) приветстваха решението. Разговорите на Гоув и Шефчович се водиха паралелно с преговорите за споразумението за свободна търговия, а от британския партньор в диалога дойдоха признания за "конструктивния и прагматичен" подход на ЕС. Шефчович каза, че от търговските преговори е отпаднало "едно голямо препятствие".

Въпреки това главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние обяви, че все още смята сценария без сделка за по-вероятен от постигане на търговско споразумение, казват източници на агенция "Ройтерс". Според дипломат и неназован служител в Брюксел той е направил коментара на срещата на министрите за европейските въпроси днес, добавяйки, че е време ЕС да обнови плановете си как ще действа, ако този сценарий се осъществи.

Нещо повече, британският премиер Борис Джонсън допусна, че може би е време Великобритания да обяви край на преговорите за търговските отношения с ЕС след Брекзит и без да бъде постигната сделка. Това изявление той направи ден след като прие да се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по-късно тази седмица в последен опит да се излезе от безизходицата в преговорите.

Такъв сценарий би бил кошмарен за бизнеса при двустранна търговия за общо около 1 трлн. долара. Днес Джонсън каза, че до последно ще полага усилия да бъде постигната сделка, но допълни, че ако трябва да се стигне до австралийското решение, то това също е добре за страната защото тя ще просперира във всеки случай. Австралия няма споразумение за свободна търговия с ЕС, което означава, че търговията с нея се осъществява съгласно правилата на Световната търговска организация.

Един от оспорваните въпроси в преговорите е този за правото за риболов в британски води. Днес ЕК каза, че разговорите за търговска сделка могат да продължат и след края на годината. Великобритания няколко пъти вече изключи това като вариант.

Днес германският министър по европейските въпроси Михаел Рот призова Великобритания да покаже политическа воля. Той припомни, че бъдещите отношения между Лондон и Брюксел ще се базират на доверие и че точно това доверие е изложено на риск сега по време на преговорите. Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон обаче каза, че страната му е против каквото и да споразумение, което е в ущърб за френския риболовен сектор и предупреди, че Париж ще наложи вето на сделка, която смята за лоша.

Дневник