България направи "стратегическа грешка" с ветото на начало на преговорите със Северна Македония, въпреки че са изпълнени критериите, обявени за членство от ЕС. Това обяви правителството в Скопие.

В деня, когато трябваше да се обсъжда отново възможността за одобрение на преговорната рамка на Северна Македония с ЕС - но точката отпадна от дневния ред - кабинетът на Зоран Заев обясни защо смята грешката за "безотговорна и тежка".

Според съобщението разширяването е стратегическа цел на ЕС, а последният доклад на Европейската комисия посочва страната като "по-добра от другите кандидати" в стремежа си за проевропейски реформи "и то дори по-напред от някои страни, които вече преговарят". Припомня се, че през март и България одобри възможността преговорите да започнат по принцип (но постави условия за реалното им начало).

Неодобрението на преговорната рамка нанася "вреда на основните принципи и ценности на Европейския съюз", но то няма да попречи на вътрешните реформи, "напротив, ще ускорим темпото".

Освен това "македонската национална идентичност не е била, не е и не е възможно да бъде предмет на преговори," продължава съобщението.

Между София и Скопие има принципен въпрос дали България очаква от Северна Македония "смяна на идентичността" с желанието да не се използва терминът "македонски език" в преговорната рамка и да се признае българският корен на езика и нацията. За българската страна това е фалшива новина, но за македонската подобна ревизия на историята, както и отказът от понятието "македонски език", са отстъпки, нанасящи удар по същността на македонците.

Дневник