От днес Община Шумен започна приема на документи за предоставяне на услугата „Топъл обяд“. Безплатната храна за потребителите ще бъде осигурена в периода от 1 януари до 27 април 2021 г., съобщиха от общинския пресцентър.

Заявленията и подкрепящите ги документи се приемат до 16 декември. Те могат да бъдат изтеглени от официалния сайт на община Шумен или да бъдат предоставени на хартия на гише №7 в сградата на общината от 9.00 до 17.00 часа, както и в съответните кметства.

Право на безплатен топъл обяд имат лица от всички населени места на общината. Услугата се отнася за хора, които в условията на извънредна епидемична обстановка са без или с ниски доходи под прага на бедност, възрастни и хора с увреждания, заради по-високия риск от заразяване и неблагоприятно протичане на ковидинфекцията, лица, поставени под карантина без доходи или с ниски доходи и без близки, които да им окажат подкрепа. И още лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и хора, които в условията на епидемичната обстановка са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности.

За необходимите средствата за услугата „Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19” Община Шумен кандидатства за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, осигурена по Оперативна програма за храни и съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

ШУМ.БГ