След дълго забавяне "Ботев" (Пловдив) ще възобнови изграждането на стадион "Христо Ботев". Община Пловдив и ДЗЗД "Колежа" подписаха договора за изпълнение на обществената поръчка, която е на стойност 43 657 605.52 лева без ДДС (52 389 126 лева с ДДС), като сумата идва целево от държавния бюджет.

Водещ партньор в ДЗЗД "Колежа" е фирма ПИМК, като в консорциума влиза и "Валмекс" ЕООД. Собственикът на ПИМК Илиян Филипов обеща, че в рамките на година строителните дейности ще бъдат до етап, който ще позволява да се играят мачове от първенството.

Модернизацията на стадиона включва реконструкция, основен ремонт и реновиране на трибуните, като съоръжението ще бъде с капацитет за 18 хиляди зрители.

"Ботев" се намира в тежко положение, като подписването на договора идва на фона на информации за смяна на собствеността. Според "Марица" към клуба има интерес от страна на руския инвеститор Антон Зингаревич.


Строежът на "Христо Ботев" започна по времето, в което клубът се управляваше от Цветан Василев. След фалита на КТБ дейностите спряха и жълто-черните играят мачовете си на базата в "Коматево". Според информации до момента в изграждането на стадион "Христо Ботев" са инвестирани 10 милиона лева, но обектът е спрян на Акт 10.

В края на октомври 2018 г. предишният собственик Георги Самуилов обеща, че стадион "Христо Ботев" ще бъде изграден преди средата на 2020 г. След това се появиха информации за забавяне с година. През 2019 г. "Ботев" получи зелена светлина да преговаря с Фонда на фондовете в търсене на средства за довършването на съоръжението.

Последва ход на министър-председателя Бойко Борисов, който пренасочи част от парите за купуване на правителствен самолет за стадиони в Пловдив. На посещение в града той "раздаде" 37 милиона, от които 25 милиона ще са за "Ботев", а 12 милиона - за "Локомотив". Това доведе до недоволство от страна на местните "Спартак" и "Марица".

Дневник