Германската провинция Саксония, която е най-тежко засегната в страната от коронавирусната пандемия, ще започне да прилага от идния понеделник строги ограничения, включващи затваряне на училищата и детските градини, както и на повечето магазини, предаде "Франс прес".

"Ситуацията в болниците е не само напрегната, но и изключително опасна", заяви вчера на пресконференция премиерът на Саксония, консерваторът Михаел Кречмер.

Строгите ограничения, които ще въведат властите от понеделник, ще бъдат в сила най-малко до 10 януари. В седмицата преди Рождество Христово ще бъдат затворени училищата и детските градини. Магазините също ще преустановят работа, освен тези, които продават продукти от първа необходимост. Посещенията в старческите домове ще стават при строги ограничения, с носене на маска и задължителен тест за коронавирус.

Провинция Мекленбург-Предна Померания също взима ограничителни мерки, като например дистанционно обучение за децата след седми клас. Въвеждат се и правила срещу струпване на хора на оживени площади и улици, допълва ТАСС. Налага се и полицейски час в районите с над 200 случая на зараза на 100 000 жители, посочва ДПА. Разширяват се правилата за носене на маски.

Меркел призова за нови рестрикции

Германският канцлер Ангела Меркел призова днес за нови рестрикции, до средата на януари, в цялата страна, тъй като наложените до момента мерки се оказват недостатъчни за овладяване на нарастващия брой случаи на коронавируса, предаде "Франс прес".

Броят на контактите между хората е твърде висок, ограничаването им е недостатъчно, заяви канцлерката пред депутатите в парламента. Тя изрази съгласие с препоръките за затваряне на магазините в страната след Коледа до 10 януари и се противопостави на отварянето на хотелите.

Германия съобщи днес за 590 нови смъртни случая, свързани с короновируса, което бележи нов рекорд за денонощие, предаде Асошиейтед прес. Институтът "Роберт Кох" съобщи също за 20 815 нови заразени.

Дневник