Канцлерът на Германия Ангела Меркел за десета поредна година е начело на класацията на сп. "Форбс" за жените с най-много власт на света. След нея за втора поредна година е шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард, а на трето място дебютира избраната за вицепрезидент на САЩ Камала Харис.

Жените от 17-ата годишна класация са от 30 държави и са родени в четири поколения. Сред тях има 10 държавни лидери, 38 изпълнителни директори и пет работещи в сферата на изкуството. На 18-о място е управителят на МВФ Кристалина Георгиева.

Някои от тазгодишните отличени получиха похвали от цял свят за ефективния си отклик на COVID-19: министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн (№ 32) победи първата и втората вълна на вируса чрез прилагане на строги процедури за ограничаване и карантина.

Президентът на Тайван Цай Инг-вен (№ 37) реализира строга програма за проследяване на контактите през януари; в резултат на това към днешна дата островът с 23 милиона души е загубил само седем души от вируса.

Норвежкият министър-председател Ерна Сулберг (№ 52) заяви по време на глобална конференция през ноември: "... [D] демократични страни, в които се спазват правата на човека и където жените са в състояние да достигнат висши позиции в обществото, са и държавите са най-добре подготвени за справяне с кризи като COVID-19."

Дневник