Полша и Унгария приеха условно бюджетно предложение на ЕС от сегашното германско председателство на Съвета и в момента чакат то да бъде одобрено и от скептични държави като Нидерландия, съобщи полски представител, цитиран от "Ройтерс". По-рано испанският "Ел паис" съобщи, че споразумението в общи линии е постигнато и е въпрос на официално обявяване.

"Ройтерс" обяснява, че постигнатата договореност запазва връзката между евросредствата и върховенството на закона, но Полша и Унгария ще получат гаранции в обяснителна деклараця, че регулациите ще се прилагат обективно и може да бъдат разгледани от Съда на ЕС, преди да се приложат, каза дипломатът.

Полша и Унгария блокират бюджета на ЕС и фонда за възстановяване в общ размер 1.8 трлн. евро. Варшава и Будапеща се противопоставят на клауза, свързваща освобождаването на средства със стандартите за върховенство на закона. Предстои въпросът да се обсъди в четвъртък на срещата на върха и според високопоставен представител на полското правителство, пожелал да запази анонимност, "целта е да се постигне (споразумение) преди срещата на върха на ЕС".

И президентът Анджей Дуда вече заяви, че "предварително споразумение" съществува по време на среща с чешкия си колега Милош Земан в Прага. За държавната агенция ПАП говорител на правителството обяви, че има шанс да се постигне споразумение преди срещата.

Унгарският премиер Виктор Орбан каза същото вчера след среща с колегата си Матеуш Моравецки във Варшава и с лидера на управляващата "Право и справедливост" Ярослав Качински. И според дипломат от ЕС, запазил анонимност, посланиците на блока разглеждат сделката между Полша, Унгария и германското председателство.

Решаващо в известен смисъл се оказа решението на вицепремиера Ярослав Говин от по-умерения младши партньор "Съгласие", че би трябвал да се свикат избори, ако няма компромис, защото Полша губи от ветото.

Дневник