Словашките депутати гласуваха вчера мерки, целящи да премахнат корупцията в съдебната система - приоритет, заявен от десноцентристкото правителство, избрано по време на протестна вълна срещу убийството на журналист през 2018 г., предаде "Франс прес".

Следствието по повод смъртта на Ян Куцяк, разследвал потайните дейности на бизнесмен, близък до властта, предизвика уволненията на десетина съдии, заподозрени по-специално в корупция.

"Убийството без съмнение стана катализатор на коренни промени в правосъдието", коментира за АФП политическият наблюдател Юрай Марушак от Словашката академия на науките.

Приетите мерки, предложени от кабинета, предвиждат по-строг контрол върху имуществените декларации на съдиите и въвеждат специален дисциплинарен съд.

Въвежда се и пределна възраст за пенсиониране на съдии - 67 години за низшите инстанции и 72 години за конституционния съд.

Повечето мерки влизат в сила от 1 януари 2021 г.

Президентът на страната Зузана Чапутова, юрист по образование, ги приветства като "важна стъпка по пътя към засилване на правосъдието".

Неотдавнашен доклад на Европейската комисия сочи като характерна черта на словашката съдебна система "твърде ниско равнище на независимост на съда, отчитано както от широката публика, така и от предприятията".

"Трансперънси интернешънъл" отрежда на Словакия 59-о място в класацията си на най-корумпираните страни в света, напомня АФП. /БТА

Дневник