Британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се споразумяха снощи, че до неделя трябва да вземат "твърдо решение" за бъдещето на преговорите за търговските отношения между Великобритания и ЕС след Брекзит.

Източник на агенция "Ройтерс" посочи, че двамата са имали "откровен разговор" по време на тричасовата работна вечеря, но са установили, че между двете страни "продължават да съществуват много сериозни разногласия".

Джонсън и Фон дер Лайен "се договориха за продължаване на дискусиите през следващите няколко дни между преговорните екипи", добави източникът. "Премиерът не иска да остави неизпробван нито един път към възможна сделка. Премиерът и фон дер Лайен се договориха, че до неделя трябва да бъде взето твърдо решение за бъдещето на преговорите", добави той.

Позициите на Лондон и ЕС продължават да са "много далечни" за постигане на споразумение за отношенията след Брекзит, заяви от своя страна председателят на еврокомисията, предаде "Франс прес". "Споразумяхме се преговорните екипи да се срещнат незабавно, за да се опитат да решат основните въпроси", посочи Урсула фон дер Лайен в комюнике след срещата. Тя добави, съдбата на преговорите трябва да се реши "до края на уикенда".

Според източници от ЕС, цитирани от "Гардиън", макар различията да са наистина дълбоки, двете страни все още вярват, че споразумение е възможно. Джонсън казал на Фон дер Лайен, че не може да приеме условия в един договор, който би подчинил Великобритания на правилата на ЕС. Според същите източници Брюксел възнамерява "много скоро" да обяви своите спешни планове, в случай че не се постигне споразумение, "за да могат самолетите да летят и да се защитят границите, ако преговорите се провалят безвъзвратно".

Още по-красноречиво е заглавието на електронния вестник "Индипендънт": "Борис Джонсън не успя да изтръгне отстъпки за Брекзит след тричасови разговори лице в лице в Брюксел", и добавя, че "премиерът се връща от разговорите си в централата на ЕС с празни ръце" въпреки надеждите, че е отишъл в Брюксел "да подготви почвата за компромис точно преди днешната среща на върха на лидерите на ЕС".

"Индипендънт" добавя и съобщението от служители на ЕС, че след провала на снощната среща "дори се изключват всякакви дискусии относно Брекзит на днешната среща на евросъюза, защото лидерите не искали да бъдат въвлечени в безсмислен дебат, а имали да решават и други по-важни проблеми.

Преговорите са все още в задънена улица по вечната тема за риболовните права за корабите на ЕС, за степента, до която Лондон ще се съобразява с нормите на ЕС след излизането от единния пазар, и за начините за контрол върху евентуалното споразумение. Меркел каза пред депутатите в Бундестага вчера, че Брюксел не трябва да смекчава позициите си по въпроса за бъдещите "правила на играта", защото "в противен случай ще възникнат нечестни условия за конкуренция, което ние не можем да искаме от нашите компании", посочва вестникът.

Добавяйки, че "все още има шанс за споразумение", Меркел предупреди: "Едно нещо е ясно: честните правила на вътрешния пазар (на ЕС) трябва да бъдат запазени. Ако британската страна постави условия, които ние не можем да приемем, готови сме да поемем пътя на Брекзит без споразумение", цитира "Индипендънт".

Дневник