Във всяко от 26-те села на община Шумен да бъде назначен по един работник по чистотата, а дейността да се финансира от минимално увеличение на такса смет. Предложението е на кмета Любомир Христов и ще се обсъжда на предстоящата сесия на местния парламент.

Сега само някои по-големи села в община Шумен имат човек по поддръжката, но на половин щат.  

Новоназначените служители ще се грижат за чистотата на местата за обществено ползване -  паркове и алеи, детски площадки, тротоари. Работата ще им се възлага от селския кмет или наместник. Служителите ще са на пълен работен ден и заплата 747 лева. Заедно с парите за осигуровки, дрехи и материали разходът за всеки от тях ще е 12 059 лв. на година.

Тези средства общинските финансисти са пресметнали, че могат да се намерят, ако таксата за смет в селата се вдигне с половин промил. Имотите в селата са с ниски данъчни оценки и това в общия случай означава ръст с не повече от 5 лева на домакинство на година.

Както вече бе обявено, през 2021-ва размерът на такса смет в града и кварталите “Дивдядово”, “Мътница” и “Макак” остава непроменен.

В петък от общината съобщиха, че кметът Любомир Христов внася промяна в докладната си записка. От решението отпада частта за вдигане на таксата за смет в селата с половин промил. "Ще се търси възможност за ползване на външни финансови ресурси - програми и проекти", е записано в променения документ.

ШУМ.БГ