Видеоплатформата YouTube ("Ютюб") заяви в сряда, че ще започне да премахва съдържание, което твърди, че е имало широко разпространени измами или грешки на президентските избори в САЩ, повече от месец след затварянето на избирателните секции и след като Джо Байдън беше обявен за победител.

YouTube е обект на силна критика след изборите, тъй като позволява видеоклипове, които невярно твърдят, че е имало измами на изборите, да се разпространяват в платформата, отбелязва Си Ен Би Си. Компанията заяви, че взима решението сега поради крайния срок за оспорване на изборите и факта, че няколко щата вече са сертифицирали резултатите си.

Компанията например ще премахва видеоклипове, в които се твърди, че Байдън е спечелил поради широко разпространени софтуерни грешки или грешки при броене. Тя обаче вероятно ще остави видеоклипове, качени през последните седмици, които прокарват други неверни твърдения.

Социалните мрежи "Туитър" (Twitter) и "Фейсбук" (Facebook) наблюдават внимателно публикации, свързани с изборите, от 3 ноември, като добавят етикети с действителните резултати и ограничават разпространението им.

Дневник