Американският президент Доналд Тръмп обяви, че страната му признава суверенитета на Мароко над Западна Сахара - първата страна, официално признала, че арабската държава владее обширния регион със сходна с нейната площ. В замяна Мароко установява дипломатически отношения с Израел. Освен в "Туитър" новината е потвърдена и със съобщение на Белия дом.

Мароко става четвъртата страна от няколко месеца, която след преговори с администрацията на Тръмп признава Израел и прави крачка към нормализация. Допреди това единствените две държави, направили този пробив, бяха съседните Египет и Йордания. Останалите приемаха, че (съгласно водена от Саудитска Арабия инициатива) първо трябва да се създаде отделна палестинска държава. От лятото насам обаче промяна дойде от Обединените арабски емирства, Бахрейн и Судан.

Макар Судан да направи известна крачка назад и да забавя затоплянето на връзките с еврейската държава, пробивът се смята за крачка към мира в Близкия изток, особено заради историческата роля на Хартум в отричането на Израел.

Споразумението е достигнато в разговор на Тръмп с мароканския крал Мохамед Шести. То включва установяването на пълни дипломатически отношения, гарантиране на директни полети (за каквито се водят разговори от началото на годината) и достъп до страната на всички израелци.

"Независима държава не е разумно решение"

Досега единствената държава в региона, признала Израел, бе Мавритания, но за кратко (1999-2009 г.). Всъщност десетилетие по-рано имаше отношения, но не на ниво посолства, между Мароко и Израел, но през 2000 г. те бяха прекратени заради палестинския конфликт, макар това да не спря напълно отношенията обмена между двете държави (включително заради историческото значение на Мароко за евреите).

Крал Мохамед Шести привества споразумението. От двора бе съобщено, че САЩ ще отворят консулство в Западна Сахара.

Успехът на Тръмп се отнася до страна, която прекъсна отношенията си с Иран преди две години, след като обвини Техеран, че въоръжава подкрепяния от Алжир фронт "Полисарио" чрез своя посредник, ливанската шиитска група "Хизбула".

"Полисарио" иска от десетилетия - откакто Западна Сахара спря да бъде испанска колония през 1975 г. - да създаде независима държава в Западна Сахара, а доминираното от него правителство в изгнание на територията се намира в Алжир. На терен има мисия на ООН, а някои държави фактически признават мароканския контрол, но не са го заявявали официално. Според новото изявление на Белия дом "САЩ вярват, че независима сахарска държава не е реалистична възможност за решаване на конфликта и че истинска автономия под марокански суверенитет е единственото разумно решение."

"Полисарио" нарече решението "странно, но не изненадващо".

Дневник