Намаляване на емисиите на парниковите газове с поне 55 на сто от 2030 г.

За това се споразумяха държавните и правителствените ръководители на ЕС. Новината съобщи тази сутрин председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Лидерите преговаряха цяла нощ, без изобщо да спят. Така Европейският съвет не е спирал от започването си вчера в 13 часа местно (14 ч българско) време.

Според дипломатически източници дискусията навлязла в задънена улица в ранните сутрешни часове. Причините били опасенията, че по-високите цели за намаляването на емисиите ще засегнат по-бедните и повече разчитащи на въглища страни. (Сред тях е и България – б.р.). Притесненията са за високата цена, която бедните ще платят за тези действия.

Най-много се опъвала Полша, твърдят присъствали на разговорите.

Чехия и Унгария също изказали своите съображения. В началото на дискусиите те настояли за повече яснота и за гаранции, че целите ще получат регулаторна и финансова покрепа.

На Европейския съвет на 16 октомври българският премиер Бойко Борисов заяви, че страната ни ще намали до 55 на сто вредните емисии.

Още тогава стана ясно, че такова е и желанието на лидерите на страните членки. Европарламентът искаше 60 на сто.

    „Може да бъде и по-скъпо за някои, но когато сме целият Европейски съюз заедно, мисля, че ще се намерят варианти да бъде помогнато на страните с въглищни централи“, каза вчера Борисов преди започването на срещата на върха.

Той изтъкна, че всеки ден е разговарял за това с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и с работещите по въпроса екипи.

Клуб Z