620 души от Шуменска област са изявили желание да са сред първите, които ще получат ваксина срещу Covid-19. Това са хора от т.нар. първа линия на борбата с пандемията - медицински и немедицински персонал от лечебните заведения за болнична и извън болнична помощ, както и фармацевти, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

По разпореждане на здравното министерство до вчера всички РЗИ-та в страната трябваше да изпратят своите списъци. Предстои здравните инспекции да получат фризери за съхранение на ваксините и да определят места, на които ще правят ваксинациите.

„Докато пристигнат ваксините има доста време, както и много неясноти за самия процес“, каза за ШУМ.БГ директорът на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова. Според нея до пристигането на първите ваксини през януари със сигурност ще бъде решено как и къде да се поставят те.  

Една от препоръките на министерство е, при възможност да се ползват триажните  кабинети пред болниците.  Шуменската МБАЛ бе сред първите, които направиха такъв фургон.

Съгласно Националния план за ваксиниране срещу Covid-19 сред първите ще бъдат и служители на МВР, работещи на първа линия. От МВР-Шумен обаче не са подали заявка за включване на техни служители в този първи списък на РЗИ.  

ШУМ.БГ