От откриването на ковид кабинета в шуменската поликлиника на 25 ноември до сега са прегледани 330 души, съобщи за ШУМ.БГ управителят на „Диагностично-консултативен център I - Шумен“ д-р Магдалена Ангелова.

“За тези 12 дни на всички пациенти, независимо дали изпратени от личния лекар или дошли по  желание, са направени антигенни тестове. От тях положителна проба за Covid-19 са дали 111 души. На 95 от пациентите са направени рентгенови снимки. На 26 са издадени направления за хоспитализиране”, каза д-р Ангелова.

Днес медиците, които започнаха работа при откриването на кабинета ще бъдат заменени от следващите. Според въведената организация за работа в кабинета, екипите от лекар, медицинска сестра, лаборант и санитарка са работили 12 дни сутрин и следобед на 4-часов работен ден. “Съобразихме се с необходимостта от почивка на екипите, защото трудно и мъчително се изкарва по 8 часа със защитни облекла. От днес застъпват другите екипи, които ще работят по същия начин до края на декември“, уточни управителят на поликлиниката.

В ДКЦ работят 100 души медицински персонал на трудов и граждански договор. Досега 7 от тях са изкарали Covid-19, а към момента други 6 се лекуват в домашна обстановка.

Диагностично-консултативният център вече има сключен договор със Здравната каса и финансирането е осигурено до края на годината. Как ще продължи да работи ковид кабинета след новата година все още няма яснота, но според д-р Ангелова вече се прави предварителна организация за първия месец на 2021-ва.

ШУМ.БГ