Съществува много голяма възможност решението да е повече като австралийската връзка с ЕС, отколкото канадската връзка с ЕС", заяви британският премиер Борис Джонсън след вечерята си с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. За разлика от Канада, Австралия няма всеобхватно търговско споразумение с Европа и повечето ѝ стоки са обект на мита.

В. "Гардиън" изтъква казаното от Джонсън, че не може да приеме Обединеното кралство да остане "заключено в орбитата на ЕС" и това, че торите настояват той да сключи сделка. Вестникът помества и думите на премиера, че не приема Обединеното кралство да бъде третирано като близнак на ЕС, който трябва да следва поведението на другия близнак, ако не иска да бъде наказан, т.е. да му бъдат наложени митнически тарифи.

Вестник "Дейли мейл" пише, че до миналата вечер е било изкушаващо да се мисли, че язвителните последици от вечерята на Борис Джонсън с Фон дер Лайен в Брюксел са били изцяло режисирани. Че това е част от дипломатически танц с грижлива хореография, който позволява на всяка от страните да докаже на привържениците си, че се е борил със заби и нокти, за да спечели отстъпки. Че, въпреки цялата трескава непримиримост, двойката скоро ще размаха лист хартия, за която и двамата твърдят, че е триумф на преговорите и компромиса и че са постигнали най-добрата сделка. Че, по същество, търговска сделка за Брекзит ще бъде извадена като заек от шапката на фокусник.

Борис и Урсула ще се видят пак, ще чукнат лакът до лакът, ще се усмихнат пред камерите и хоп, - сделката за Брекзит ще е готова. Но всякакви изгледи за такова нещо получиха двоен удар миналата вечер. Фон дер Лайен даде първия изстрел като провокативно публикува плана на ЕС за извънредни ситуации, а получавайки топката в своето поле, Джонсън се върна към развихрената риторика за Брекзит без сделка.

Дневник