Кубрат Пулев отново излиза на голямата сцена в опит да стъпи на върха в тежката категория на професионалния бокс. В ролята на задължителен претендент българинът среща световния шампион Антъни Джошуа, като в мача са заложени титлите на Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова организация (IBO).

Двубоят е гвоздеят в галавечерта в зала "Уембли" и ще започне около полунощ. Мачът няма да бъде излъчван по българска телевизия, като правата за страната държи стрийминг платформата DAZN.

Това ще е трета възможност за Пулев да стъпи на световния връх. Преди пет години той загуби от Владимир Кличко в първия си мач за световната титла. През 2017 г. българинът имаше организиран мач с Джошуа, но се оттегли заради контузия в рамото.

Двубоят трябваше да се проведе през юни на стадиона на "Тотнъм" в Лондон, но заради пандемията от коронавируса срещата беше отлагана няколко пъти. В крайна сметка сблъсъкът беше преместен в зала "Уембли" и ще се играе пред 1000 зрители.

Вече на 39 години, Пулев среща голямо предизвикателство и ще се опита да сътвори изненада. Букмейкърите считат българина за аутсайдер с коефицент около 6.50, като дават огромно предимство за победа на Джошуа (1.10).

В навечерието на мача Пулев демонстрира самочувствие и заяви, че е готов за предизвикателството. Той е уверен, че има силите и уменията да победи.

"Мисля, че сега е точното време да се изправя срещу Джошуа. Радвам се, че този мач ще се проведе в трудната ситуация. Няма да ставам по-млад, но съм готов да го победя, вярвам, че ще го направя, и знам, че притежавам всичко необходимо за победа", каза Пулев на пресконференцията.

Той показа добра форма на кантара, като двамата боксьори имат приблизително еднакво тегло. Пулев тежи 108.4 кг и е по-лек с половин килограм от съперника си. Българинът е отслабнал с около четири килограма спрямо предишните си мачове.

Той има 28 победи в 29 мача на професионалния ринг, като единственото му поражение дойде срещу Кличко. Джошуа също има една загуба в кариерата си, но 21 от всичките му 23 спечелени срещи са постигнати след нокаут.

Британецът показа, че може да бъде уязвим, когато Анди Руис поднесе голяма изненада и го победи през лятото на 2019 г., използвайки уменията си от близка дистанция. Впоследствие Джошуа взе реванш и надви американеца от мексикански произход в тактическа 12-рундова битка.

С натрупания опит през годините британецът неколкократно заяви, че уважава Пулев и подхожда с внимание към срещата. "Ясно е, че и двамата ще получим силни удари, затова ще спечели този, който остане на краката си. Готов съм, не искам да го подценявам. Познавам Пулев отдавна и знам какво ме очаква", бяха думите на 31-годишния Джошуа.

След думите за взаимно уважение на пресконференцията се стигна до искри по време на официалния кантар. Двамата боксьори влязоха в разпалена дискусия, като охраната трябваше да ги държи на разстояние един от друг.

"Утре ще ти покажа. Знаеш, че съм по-добър от теб", заканваше се Пулев, докато Джошуа го съветваше да не говори толкова много.

Напрежение имаше и в седмицата преди двубоя, когато организаторите отказваха да допуснат български журналисти на мача в Лондон. Впоследствие им беше позволен достъп до хотела, но не получиха позволение да присъстват по време на пресконференцията и кантара.

Дневник