Старт-финалната права на пистата "Силвърстоун" ще носи името на седемкратния световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън. Това съобщи Британският автомобилен клуб (BRDC), който е собственик на легендарното трасе.


През 2020 г. Хамилтън спечели за седми път титлата при пилотите, нареждайки се до Михаел Шумахер, а освен това стана и рекордьор по брой победи (95). Пилотът на "Мерцедес" е и №1 по победи на пистата, която приема Гран при на Великобритания със седем успеха.


Правата ще бъде единствената част от легендарното британско трасе, което е на името на пилот, при това действащ.


"Съобщих това на Люис преди квалификацията в Абу Даби, горд съм с този факт. За първи път част от "Силвърстоун" ще бъде именувана на някоя личност", каза президентът на BRDC Дейвид Култард.

По този начин Хамилтън отново се нарежда до Шумахер. На пистата "Нюрбругринг" в Германия има комбинация от завои, която носи името на седемкратния шампион.


След квалификацията в Абу Даби Хамилтън обяви, че все още усеща последствията от коронавируса. Той се излекува от инфекцията за седмица и получи разрешение да кара в последния старт, след като пропусна втората надпревара в Бахрейн.


"Не съм 100% физически готов. Усещам някои неща в дробовете ми, но бих карал дори и да бях с една ръка. Това искаме ние като пилоти - да бъдем в кокпита", каза Хамилтън.

Дневник