Връзката между храната и здравето ни е известна отдавна, но заяга ли то и емоциите ни? Оказва се, че да! В миналото хората са вярвали, че всяко нещо, което хапнат се отразява на настроението им. За еротично стимулиране са хапвали яйца, говеждо и нар. При поттиснатост – дюля, фурми и бъз.

И ако връзката между диабета и определени храни, както и за затлъстяването и сърдечните болести е проучена добре, то тази върху емоциите ни днес остава сравнително непозната.

Екип от учени установил, че младите хора под 30 години, които ядат много фаст фуд имат по-високи нива не тревожност и стрес. Причината – тези храни са богати на наситени трансмазнини и могат да предизвикат възпаление на стомаха, което пък предизвиква депресия.

За хората над 30 годишна възраст изследването установява, че консумирането на повече плодове и зеленчуци, за сметка на въглехидратите, намалява тревожността и депресивните състояния. Плодовете са богати на антиоксиданти, които предпазват мозъка. Учените дават като пример прочутата Средиземноморска диета, която се оказва, че съдържа всички компоненти, които са важни за здравата структура на мозъка ни. Междувременно установяват, че приемането на хранителни добавки не оказва никакво влияние върху настроението ни.

Връзката между храната и настроението може да бъде и строго индивидуална. Важното е да се спазва основния принцип – да не се прекалява с нищо.

Actualno.com