Месеци след като потвърди, че дава ежедневна информация само за пациенти с коронавирус със симптоми, Турция смени и данните за общия брой заразени от началото на пандемията.

Това стана с ежедневното обновяване на данните, направено от здравното министерство на страната.

Редовната справка на агенция "Ройтерс", публикувана около 12 ч. българско време днес, все още говореше за 1.018 млн. заразени, но малко преди 20 ч. според международни и турски медии те са 1 836 728 души.

Рязко се промени и броят на оздравелите, който вече достига 1.6 млн.

Турция дълго обявяваше само пациентите със симптоми. Месеци наред кривата ѝ на заразявания, при значителен брой тестове, будеше подозрение у някои наблюдатели. Една от спекулациите бе свързана с начина на съобщаване, но властите отричаха да има такъв проблем, въпреки обвиненията, че се опитват да прикрият разпространението на коронавируса, за да не се наложи пълна блокада на страната.

В началото на пандемията развитието на вируса създаваше риск страната да се превърне в "нова Италия" или Испания, но броят на заразените за ден бързо се стабилизира. Въпреки проблемите с данните смъртните случаи така и не достигнаха тези на повечето големи европейски държави и са едва 16 147.
 

След признаването, че Турция обявява само пациентите със симптоми (хоспитализирани), минаха почти два месеца, преди страната да започне да добавя безсимптомните към официалната статистика. Така от 6000 или 7000 на ден в края на ноември новозаразените изведнъж наближиха 30 хил. Това обаче не промени общата статистика.

В Турция в момента са в сила редица ограничения, немалка част от бизнеса не работи, въведен е вечерен час за делниците и пълна забрана за излизане в почивните дни. През пролетта кметът на Истанбул Екрем Имамоглу призоваваше за блокада на Истанбул - сред аргументите бе, че дори само придвижването в обществения транспорт разпространява опасно заразата в мегаполиса (с население над два пъти колкото българското).

Дневник