Литва ще затвори повечето магазини от сряда до 3 януари, за да спре разпространението на пандемията, каза днес министър-председателката Ингрида Шимоните, цитирана от "Франс прес" и БТА.

Освен това за период от три седмици се нарежда на жителите на страната да не напускат домовете си. Изключение се прави само за ходене на работа, за грижа за болен роднина, за погребения и за разходка. Забраняват се срещите между отделни домакинства, предаде "Ройтерс". "Данните са ужасяващи и натъжаващи, рискът вече е навсякъде", заяви Шимоните на извънредна среща с кабинета си, два дни след като дясноцентристката й правителствена коалиция положи клетва.

Литва овладя първата вълна от пандемията по-добре от други страни в ЕС, но не успя да спре втората вълна.
Само в рамките на шест седмици тя скочи от 18-о на 3-то място в класацията на най-засегнатите страни в ЕС, отбеляза "Ройтерс".

За последните две седмици коронавирусните инфекции в Литва са 1178 на 100 хил. души, три пъти повече, отколкото на 4 ноември когато влязоха в сила последните противоепидемични мерки. От пет седмици в страната са затворени баровете, ресторантите и по-голямата част от училищата. Досега магазините бяха отворени. От сряда ще могат да работят само хранителните магазини и аптеките.

Дневник