Всеки четвърти здравен център по света няма достъп до чиста вода, което излага около 1,8 милиарда души на повишен риск от заразяване с коронавирус, съобщи Световната здравна организация /СЗО/.

Липсата на това основно удобство застрашава пациентите и персонала в такива центрове, заяви СЗО в съвместен доклад с УНИЦЕФ. Изследването се основава на данни от 165 страни.

„Работата в здравно заведение без вода, санитария и хигиена е равносилно на изпращането на медицинските сестри и лекарите да работят без лични предпазни средства в COVID- отделенията“, заяви Тедрос Адханом Гебрейесус.

Според данните на СЗО, докато здравните специалисти съставляват по-малко от три процента от населението на планетата в момента те са 14% от заразените с коронавирус.

„Изпращането на здравните работници и хора, нуждаещи се от лечение в съоръжения без достъп до чиста вода, безопасни тоалетни или дори сапун излага живота им на риск“, каза директорът на УНИЦЕФ Хенриета Форе.

Докладът е установил, че всяко трето здравно заведение по света не може да гарантира нужното високо ниво на хигиена на ръцете./БГНЕС, АФП