Двукратната олимпийска шампионка Микаела Шифрин хвърли ръкавицата към съперничките си с първа победа през сезона за Световната купа по ски алпийски дисциплини. 25-годишната американка триумфира в гигантския слалом във френския зимен курорт Куршевел.

Тя се справи с конкуренцията на италианките Марта Басино и Федерика Бриньоне, които изоставаха с 0,07 и 0,14 сек. след първия манш. В крайна сметка Шифрин спечели състезанието с преднина от 0,82 сек. пред Бриньоне, а трета завърши французойката Теса Уорли (1,09 сек.).

Победителката в първите два гигантски слалома Басино допусна грешка при второ минаване по пистата и отпадна, а водачката в генералното класиране Петра Влъхова не завърши първия манш.

Успех е първи за Шифрин от 26 януари, когато спечели супергигантския слалом в Банско. Скоро след това през февруари тя загуби баща си, като американката прие емоционално успеха в Куршевел.

"Трудно е да се обясни, защото 95% от мен чувстваха, че не мога да го направя, но частица в правилното време ми помогна. Лудост е отново да съм на това място", каза през сълзи Шифрин.

Победата е 67-а в кариерата й, колкото има и Марсел Хиршер. Пред американката са единствено Линдзи Вон с 82 успеха и легендарният шведски състезател Ингемар Стенмарк с 86.

Дневник