Избирателната колегия в САЩ започна да гласува за президент.

Тримата електори от Върмонт се заклеха, след което всеки от тях даде своя глас за кандидатите на Демократическата партия за президент и вицепрезидент - Джо Байдън и Камала Харис, които спечелиха народния вот в малкия североизточен щат. Кратката церемония бе председателствана от щатския секретар на Върмонт Джим Кондъс, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Днес ще гласуват електорите във всички 50 американски щата, плюс федералния окръг Колумбия.

Президентските избори в САЩ са непреки и официално Избирателната колегия има последната дума. На изборите на 3 ноември американците гласуваха за електори. Във всички щати без два (Мейн и Небраска) кандидатът, получил най-много гласове, получава подкрепата на всички представители на съответния щат в Избирателната колегия.

Тя се състои от 538 електори. На изборите на 3 ноември демократът Джо Байдън си осигури подкрепата на 306 срещу 232 за президента републиканец Доналд Тръмп.

По принцип гласуването в Избирателната колегия е чиста формалност. Тази година обаче то е наблюдавано по-внимателно, тъй като Тръмп отказва да признае своето поражение и твърди, че вотът е фалшифициран. Досега обаче той не е успял да докаже това и съдът отхвърли всички негови искове в няколко щата.

Дир.бг