"Аз имам чувството, че съм победил."

Това беше една от първите реакции на Кубрат Пулев при пристигането му на летище "София" от Лондон, където в събота загуби от Антъни Джошуа мача за световната титла в тежка категория.

На Терминал 2 имаше група гайдари. Те засвириха "Петко льо, капитанине" при появата му, а имаше и певци. Чу се "Българи, юнаци", боксьорът получи цветя, раздаде автографи (дама поиска да й се разпише отпред на тениската, която носеше), снима се с фенове... Шампионско посрещане.
 

Пулев застана пред очакващите го журналисти, а след това отново обърна внимание на почитателите си.

За посрещането

“Доста топло, доста топло… Въпреки че не е много топличко. Чак такова нещо не съм очаквал. В крайна сметка това е загуба. Не очаквах такова посрещане, такава подкрепа.

Яд ме е, че не победих. Като казвам нещо, значи е така. Исках да победя за народа си и хората."

За мача

“Какво попречи… може би подготовката. Подготовката беше не на ниво. Коронавирусът? Няма да коментирам, няма да се оправдавам. Не обичам да се оправдавам. Имаме много хубава поговорка “Тарикат мъж не писка”. Приемам минусите за мен. Загубата си е моя, все пак това е един спорт.

Можеше много неща да направя. Видяхте колко го беше страх от мен. И на пресконференцията, и след това, и на самия мач. Хайде, да не казваме страх на мача, но имаше сериозни притеснения. Много ги беше страх за самата игра, за самия бокс. Вие видяхте, ръкавиците са малки, един удар можеше да реши двубоя. От това се страхуваха, от удар. Страхуваха се от Кубрат Пулев.
 

Щом не съм го победил, не съм могъл да се възползвам от неговите слабости. И той има слабости, и аз, както всеки един спортист. Каквото съм могъл в този момент, съм го направил. Може много да ме е яд, защо така направих, защо така не направих…

Отново ви казвам, в България специалистите на бокс, на футбол, на всичко - са много. Професионалният бокс, тежка категория, видяхте, един удар решава всичко."

За преболедувания коронавирус

"Казах, че няма да се оправдавам. В крайна сметка печелим и губим, в спорта има и малшанс."

За бъдещето

"Нека си отпочинем, нека се приберем, нека хапна нещо, защото съм много гладен. Какво ще хапна? Някаква хубава риба. Ако имаше вариант да ми даде реванш, може би щеше да стане много, много интересно. Малко вероятно е, но не е изключено. Мач с друг боксьор? Боксьори колкото искаме, въпросът е да даде реванш. Но едва ли ще стане това нещо.

Със сигурност някой ден ще се откажа. Не, не, не, няма да е в близко бъдеще, спокойно."

Как се възстанови след нокдауните в третия рунд

"Падам и ставам, няма проблем, здрава българска глава. Падам, ставам и продължавам. Аз съм такъв човек, че докато мърдам, се надявам."

За поведението си на кантара и по време на мача

"Поведението ми на кантара… не мога да разбера… Поведението ми на самия кантар беше уникално, супер. Видяхте, той е световен шампион, отидох там, не ме притеснява, отидох в неговия дом - дето се казва, в Лондон, в неговата зала, неговата публика… Нашата публика не беше допусната, това, че са свършили билетите за една минута са пълни глупости. Знаем как стават нещата.

Въпреки всичко не ме притеснява. Вие може би чухте - въобще не бяха допуснати български журналисти, за което воювах до последно там. Да има изобщо на мача български журналисти. На кантара, на пресконференцията не бяха допуснати, но може би чухте от другите камери какви думи употребява той към мен. Въпреки всичко аз му казвах: респект, уважение, но утре ще те победя. Не знам кое му е некултурното.
 

Много се чудя на хората - какво трябваше да казвам?! Това е бокс, тежка категория, съжалявам, че нашата нация не е толкова боксова, няма такъв опит в бокса. Тези неща са абсолютно нормални в бойните спортове, там, където има напрежение. Който не е присъствал на подобен кантар или пресконференция, той не знае. Това го казват хора, които не са запознати.

Аз не съм казал нито една лоша дума, не съм го ударил, не съм го бутал. Той му докосваше, казах му: не ме докосвай, не ме пипай, не обичам да ме пипат. Да не говорим, че използва думата pussy.

Аз съм виновен, приемам, че аз съм виновен, че това е казал. Аз ако бях световен шампион и някой да дойде в къщи да се бием, не бих му го казал каквото и да е. Особено пред камерите. Приемаме, че пак аз съм виновен, мога да нося много на вина аз. Всички ме обвиняват мен за всичко, много съм виновен, обичам да съм виновен, кефи ме."

Имало ли е психоатаки към него

"Много психоатаки имаше. Няма да коментирам, няма да навлизам в детайли. Психоатаки чак не бих казал, но едно такова… да те потиснат по-скоро. Завряха ме в една съблекалня, два пръста над главата ми. Как човек да загрява в такава съблекалня? Не казвам, че това е определило развоя на мача. Поемам изцяло отговорността. Казвам ви отново, вината за това, че не победих, е изцяло моя и на моята подготовка."

Поуки за себе си

"За мен това беше една мечта. За някой друг може да е било нещо друго. Като цяло научих и хубави неща за себе си, и не толкова хубави… Казах, и не знам тук кой за какво ме обвинява, но казах, че стоя зад действията си. Не се срамувам от нищо, което съм направил. Не желая и няма да се оправдавам.

Моя си е загубата, каквото можахме направих и аз, и моят тим. Така преценихме - да отида и да играя. Щеше да ме бъде много яд, ако бях отказал мача заради някакви неща. Със сигурност направихме огромно впечатление на всички английски медии, на хората във Великобритания. Естествено на хората, които се интересуват от бокс. Ако някой се интересува от хокей, няма да му направи впечатление.
 

Моят дух е много над тези неща тука, един десен прав да получиш или едно ляво кроше. Моят дух не може да го сломи никой. Още днес мога да изляза да се бия със съперник. Толкова добре се чувствам. Имам си сила, енергия, позитивен съм, щастлив съм. Яд ме е и тепърва ще ме е яд."

Поздрав към българите

"Благодаря, че дойдохте, поздрави за цяла България. Искам още веднъж да кажа, както и написах във фейсбук, благодаря на всички хора, които ми писаха, които ме подкрепяха, които искаха тази победа и мечтаеха за нея и я чувстваха като своя. Искрено им благодаря и ги обичам от сърце и душа.

Има уникални хора и смятам, че върху това трябва да се концентрира България, защото тези хора ще дърпат държавата напред. Подобен тип хора, интелигентни, умни, които вярват в доброто бъдеще."


ClubZ