Сърбия очаква да получи газ от продължението през България на руския проект "Турски поток" на 29 или 30 декември, съобщи президентът Александър Вучич, цитиран от ТАСС.

Това стана по време на посещението в Белград на руския външен министър Сергей Лавров. Миналия месец ръководителят на "Сърбиягаз" Душан Баятович съобщи, че сръбската и българската части на "Турски поток" са съединени и работата ще бъде приключена до Нова година.

Премиерът Бойко Борисов продължава упорито да нарича тръбата, в която правителството му вложи милиарди левове, "Балкански поток". Но според САЩ това е "Турски поток", както и да го наричат в София, а и "Газпром" го нарича и в официалните си документи продължение на "Турски поток".

Засега доставките през България ще са само за нуждите на сръбския пазар, защото още не е построена компресорна станция на границата с Унгария. Вучич не казва какво количество очаква и на каква цена, но руски медии припомнят, че миналата година "Газпром" е доставил на страната малко над 2 млрд. куб. м газ. - много под капацитета на "Турски поток".

Дневник