Избраният президент на САЩ Джо Байдън номинира официално бившия си съперник от първичните избори на демократите Пит Бутиджидж за транспортен министър, съобщи самият Байдън, цитиран от "Асошиейтед прес".

Байдън заяви, че Бутиджидж е "патриот, който умее да решава проблеми". "Работни места, инфраструктура, справедливост и климат, всички тези неща намират своята пресечна точка в министерството на транспорта, с това министерство са свързани едни от най-амбициозните ни планове".

Трийсет и осем годишният Бутиджидж ще бъде първият открито хомосексуален член на кабинета в САЩ, ако бъде утвърден от Сената, отбелязва "Асошиейтед прес". Той е бивш кмет на Саут Бенд, щата Индиана.
Същевременно източници на Ройтерс и Асошиейтед прес съобщиха, че Байдън ще номинира бившия губернатор на Мичиган Дженифър Гранхолм за министър на енергетиката.

Отново източници на двете агенции съобщават и че бившият шеф на Агенцията по околната среда на САЩ Джина Маккарти ще бъде номинирана за координатор в Белия дом на вътрешната политика в областта на климата. На този пост тя ще си сътрудничи с бившия държавен секретар Джон Кери, който преди това беше избран за специален пратеник на Байдън по въпросите на националната сигурност, свързани с климата.

БТА/Дневник