Правителството одобри безвъзмездно придобиване от българската държава чрез дарение на сгради в Украйна, в които е живял и работил Христо Ботев през 1866-1867 г., съобщи пресслужбата на кабинета. Постройките ще станат публична държавна собственост и ще се стопанисват от Министерството на образованието.

През 2015 г. имотът, който е в с. Задунаевка, Одеска област, е пререгистриран пред държавен нотариус чрез договори за дарение между собственика Мария Вакаренкова и Димитър Тучков - тогава действащ генерален консул на България в Одеса. След реконструиране на постройките Димитър Тучков е заявил желание да дари имота безвъзмездно на българската държава, се казва в съобщението.

Преди повече от месец пред "Медиапул" дипломатът разказа, че е купил със свои лични средства къщата от наследниците на Тома Вакаренков - някогашния хазяин на тогавашния млад учител и бъдещ български поет и революционер. Желанието на дарителя е там да има музей на Ботев и на българите - преселници."Медиапул" припомня историческите факти: по силата на Букурещкия договор през 1812 г. този район влиза в състава на тогавашната Руска империя. След това започва масовото заселване на бягащи от поробената си родина българи. Първите от тях пристигат от Пловдив и Сливен през 1817 година. Днешната улица на мястото, където се заселват, носи името на Ботев. Именно на нея е и къщата, приютила поета. Няколко години по-късно пристигат още няколко десетки български семейства и през 1822 година е основано селище с името Задунаевка - защото спрямо България се намира зад Дунав.

Едва 15-годишен Христо Ботев е изпратен от баща си даскал Ботьо Петков да учи гимназия в Одеса. След завършването си той е изпратен като селски учител в Задунаевка, където пристига през август 1866 година. През следващата година заминава, за да се погрижи за своите близки в родния Калофер. Междувременно към края на 1866 г. в Задунаевка пристига Г. С. Раковски и прекарва три денонощия в същата къща.

Дневник