Австрийските министри на вътрешните работи Карл Нехамер, на правосъдието Алма Задич и на интеграцията Сузане Раб представиха днес на пресконференция първата част от правителствен антитерористичен пакет, предаде БТА.

Кои са основните моменти в него?

Ще бъде създаден регистър на лицата, застрашаващи обществения ред. Както е и с извършителите на сексуални престъпления, хората, застрашили обществения ред, ще бъдат вписвани и ще остават в регистъра, докато са живи, за да е невъзможно да работят във фирми за сигурност или да притежават оръжие. Ще бъде ускорен и процесът за отнемане на двойното гражданство.

Разширява се обхватът на закона за забрана на символите, като в него ще бъдат включени символите на десноекстремистки и някои ислямистки организации.
Лицата, излежали присъди поради застрашаване на сигурността и определени като недостатъчно ресоциализирани, ще бъдат наблюдавани електронно. Ще бъдат въведени строги правила, по които да се определя степента на ресоциализация. Мярката електронно наблюдение ще бъде налагана от съда с цел предотвратяване на рецидиви.

Новият пакет предвижда създаването на параграф в наказателния кодекс, насочен срещу политическия ислям. Той ще се отнася до организации, които се борят срещу демократичния правов държавен ред и искат да го заменят с религиозно обоснован обществен и държавен ред. Според наказателния закон ще могат да се наказват лица, които създават такава организация, ръководят подобни формирования, участват в дейността им или им оказват подкрепа.
Ново е и приемането на религиозно мотивираните подбуди за утежняващо обстоятелство. Това ще даде възможност за ефективни действия срещу нови форми на екстремизма.

Чрез законодателни промени ще бъдат създадени нови правни основания за по-лесно и бързо затваряне на джамии, в които се проповядват радикални идеи. В бъдеще Службата по вероизповеданията ще може много по-бързо да реагира и да затваря мюсюлмански храмове.

Ще бъде създаден и регистър на джамиите и имамите. Той ще обхваща и пристигналите от чужбина имами и ще дава възможност за прозрачност и бърз преглед на това кой имам в коя джамия проповядва. Това ще позволи бързо да се предприемат ефикасни действия срещу джамиите, предоставящи възможност за проповядване на омразата от имами от чужбина. При неспазване на разпоредбите са предвидени санкции.

Нов момент в борбата срещу влиянието от чужбина е забраната за финансиране на джамии от чужбина. Храмовете и организациите, които стоят зад тях, ще са задължени да представят всички свои финансови документи.

Допълнително са създадени законови основания за обмен на данни и информация между службите за сигурност и Службата по вероизповеданията, за да бъде подобрено прилагането на всички мерки.

Втората част на пакета от мерки за сигурността ще бъде представена следващата година.

Клуб Z