Румънският конституционен съд анулира законодателство, прието от парламента през юни и забранило изучаването на дисциплината социални изследвания на пола (gender studies) в образователната система, предаде "Болкан инсайт".

Законът, иницииран от партията на бившия президент Траян Бъсеску, забраняваше разпространението на "теории или мнения" на базата на схващането, че "социалният пол е различно понятие от биологичния". Всякакви дискусии бяха забранени в училищната система, в гимназиите и университетите.

Конституционният съд обяви, че законът е противоконституционен, след като разгледа иск на президента Клаус Йоханис, според когото пълната забрана налага "стереотип (или) клише за резултатите от изследванията на някои теории или мнения" и това нарушава "индивидуалната свобода на съзнанието" и "свободата на мисълта".

Няколко организации на гражданското общество осъдиха закона. Според Йоханис образователната система трябва да бъде отворена за всякакви идеи, а "държавата трябва да се въздържа от законодателни решения", които могат да се тълкуват като удар срещу личните убеждения.

Приетият текст получи тази година подкрепа от управляващата тогава Социалдемократическа партия (PSD) и от отцепилата се партия "Про-Румъния" на бившия премиер Виктор Понта. Свалени с вот на недоверие, социалдемократите подкрепяха подобен на Унгария дневен ред, смятан в Брюксел за заплаха за европейските ценности и върховенството на закона.

Управляващите либерали, които вероятно ще съставят правителство и след изборите преди десет дни, обаче се въздържаха при гласуването. Демократичният съюз на унгарците в Румъния пък бе против. Самата Унгария бе първата в региона, премахнала изучаването на социалните изследвания на пола.

Дневник