„Джи Пи Груп“ и сдружение от три фирми с название "Тича 2020" спечелиха обществената поръчка за строежа на нов довеждащ водопровод от яз. „Тича“ до Шумен. Докладът на комисията по избор на изпълнител бе качен на сайта на „ВиК-Шумен“.

Обществената поръчка за тръбата е на стойност 56,871 млн. лв. без ДДС и този инфраструктурен проект става най-големият по размер на финансирането с европейски средства, изпълняван някога в Шуменска област.

Процедурата бе разделена на три позиции, като всяка включва изготвяне на работен проект,  авторски надзор и строителство. Първата е от яз. "Тича" до Ревизионна шахта "Търговище", втората за участъка от Ревизионна шахта "Велики Преслав" до Помпена станция „1300“, и третата - от Ревизионна шахта "Търговище" до Ревизионна шахта "Велики Преслав" и от Помпена станция „1300“ до Напорен водоем "13000“ в кв. "Дивдядово".

По първа и трета позиция ще работи обединение ДЗЗД "Тича 2020", в което влизат великотърновските фирми "Билдинг Комфорт" ЕООД и "Водстрой ВТ" АД, както и специализираната в строителния надзор фирма „Сет инженеринг" ЕООД от София. Цената за двата участъка, предложена от обединението, е съответно 25,647 млн. лв. с ДДС и 18,813 млн. лв. с ДДС.

По втората позиция от трасето за нов водопровод ще работи "Джи Пи Груп" АД с предложена цена от 23,199 млн. лв. с ДДС.

Предстои сключване на договор със спечелилите фирми. Според обявените условия в обществената поръчка тръбопроводът трябва да бъде изграден за 24 месеца. 

Средствата са по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ на ЕС, като има и държавно съфинансиране. По същия проект вече се строи пречиствателна станция за питейни води

ШУМ.БГ