Над 4 часа и половина продължи тазгодишната пресконференция на руския президент Владимир Путин. Форматът ѝ бе по-различен от обичайната "пряка линия" заради коронавируса, а включва пряка връзка с руските региони и задаване на въпроси онлайн. Към него имаше всякакви въпроси - от външната политика до ваксините, коронавируса и цените на продуктите в страната.

Следва обобщение какво каза Путин по ключови теми за Русия и мястото ѝ в света:

Отравянето на Навални

Путин силно намекна, че руските служби действително следят отровения руски опозиционер Алексей Навални, както посочи тази седмица разследване на няколко медии. Повече четете тук.

Поддръжка за Донбас

"Както Русия е поддържала Донбас, така и ще го прави и ще увеличим подкрепата", каза Путин. Той уточни, че има предвид подкрепа в индустрията, социалните въпроси и въпросите от инфраструктурен характер.

Дали ситуацията в Източна Украйна, където от 2014 г. има конфликт със създалите "Донецката народна република" и "Луганската народна република" сепаратисти, ще има решение, зависи от украинските власти, каза той. Обвини Киев, че който и да дойде на власт, се опира на крайно националистически сили, въпреки че преди това се е опирал на "мнозинството" - "не им достига политическо мнозинство и процесът замира".

Украинският президент Володимир Зеленски дойде на власт с обещание да сложи край на войната. Миналата година имаше размяна на пленници от двете страни, както и среща в "нормандски формат" между Русия, Украйна, Франция и Германия, но по думите на Путин "нищо не е направено в плана на политическото урегулиране".

Отношенията с Байдън

"Ние изхождаме от това, че новоизбраният президент на Съединените щати ще разбере какво става - той е човек с опит във вътрешната и външната политика, и разчитаме, че всички възникнали проблеми или поне част от тях, ще намират решение при новата администрация", каза Путин, който едва тази седмица поздрави новоизбрания президент Джо Байдън, след като Изборната колегия утвърди победата му.

Новите руски оръжия

Президентът също така призова САЩ да удължат договора за контрол на въоръжаването "Нов СТАРТ" с година. Споразумението от 2010 г., изтичащо през февруари догодина и ограничава стратегическите ядрени бойни глави, ракети и бомбардировачи, които могат да имат Русия и САЩ.

Според него САЩ са виновни за възобновената оръжейна надпревара и Москва е била принудена да разработи свръхзвукови оръжия, макар че с 46 млрд. долара военни разходи (при над 700 млрд. в САЩ) е едва на шесто място в света по този показател.

"Фактически завършихме работа над хиперзвуковите оръжия," отбеляза държавният глава. Хиперзвуковата ракета "Циркон", изпитана през октомври, "може да бъде разположена както на стационарни носители, така и на кораби и подводници. В неутрални води. Променя ли това ситуацията? Разбира се."

"Нова Студена война"

Путин бе попитан от кореспондента на Би Би Си Стив Розънбърг: "Не смятате ли, че носите известна степен на отговорност за сегашните (напрегнати международни) отношения заради действията на Русия - от анексията на Крим до използването на химически оръжия в Солсбъри?" Путин бе попитан отново и дали е чел доклада на "Белингкат" за доклада за Навални.

Президентът, малко след като коментира отравянето на Навални, определяйки го като "пациента в берлинската клиника", този път го нарече "известния наш блогър". Повтори известната позиция на Москва за "готовност за разследване" и отправи към Запада молба: "дайте ни информация". По думите му към Германия и Франция е отправено предложение "наши специалисти да отидат и да разгледат проблема на място". Изрази недоумение как е възможно Организацията за забрана на химическите оръжия да е получила биологичен материал за анализ, а такъв да не се предоставя на Русия.

"Чувствам отговорност за това какво става с Руската федерация и ще направя всичко за руснаците," отговори Путин на първия въпрос. Отново сравни анексията на Крим (наричана от Русия "връщане на Крим в състава ѝ) с независимостта на Косово, гласувана в парламента, "която Западът нарече демократична", и отправи към състоялия се в Крим референдум, определян от международни организации като фарс. "Демокрацията е власт на народа... оставете темата на мира."

Разширяването на НАТО

Русия се чувства длъжна да реагира на източното разширяване на НАТО, каза Путин в продължение на отговора на Розънбърг. Обърна внимание както на още едно често повтаряно обвинение - че Западът е нарушил устното си обещание НАТО да не се разширява с държавите от бившия Източен блок - така и на решението на САЩ отпреди няколко месеца да напуснат споразумението "Открито небе". "И какво - вие (Великобритания), като страна от НАТО, ще летите над нас и ще предавате информация на американците?" Критикува и изтеглянето на САЩ от договор, ограничаващ ядрените ракети.

Тръмп и руските хакери

Попитан от музиканта и член на московския съвет по култура Сергей Шнуров защо руските хакери този път не са успели да помогнат за избирането на Тръмп ("Всички ли емигрираха в Силициевата долина?") и може ли президентът на САЩ да разчита на убежище като Едуард Сноудън, Путин каза: "Това не е въпрос, това е провокация, руските хакери не са се месили във вътрешните дела на САЩ, нито са помагали да се избира Тръмп. Това бе повод да не се признае легитимността на действащия президент на САЩ."

Нещо повече, "няма никаква необходимост" Тръмп да бъде трудоустройван. "За него гласуваха почти 50 процента от населението, ако се съди по броя на гласувалите, а не по този на електорите (в Избирателната колегия), - напомни руският президент. - Той разполага с достатъчно голяма подкрепа вътре в САЩ и, доколкото разбирам, няма намерение да се оттегля от политическия живот на своята страна".

За САЩ и Кадиров

Миналата седмица организации, свързани с чеченския лидер Рамзан Кадиров, бяха санкционирани от САЩ по закона "Магнитски" (самият Кадиров е част от списъка отпреди това) и президентът бе помолен за коментар.

"Рамзан Ахматович защитава не само интересите на чеченския народ, но и на цялата страна." Работата срещу това е "една от целите на опонентите ни в чужбина", но човек трябва да се отнася към въпроса философски, каза Путин. "Няма нищо страшно. Русия е самодостатъчна страна, чеченският народ - също." Той пожела цялата чеченска територия да изглежда като столицата Грозни.

Приднестровието

Искането на бъдещия молдовски президент Мая Санду за изтегляне на руските войниц от Приднестровието той коментира с думите: "Мая Санду е президент на Молдова, но и гражданка на Румъния. Чухме заявления от западни страни от необходимост за извеждане на творческия контингент." Русия също подкрепя това, но е нужна подходяща обстановка, а опитите на Москва да постигне това са приключвали под натиск от Запада.

Отношенията с Ердоган

Путин съзря "елемент на прогнозируемост" у колегата си Реджеп Тайип Ердоган. Обясни, че макар възгледите на двамата лидери често да се разминават и дори да са "противоположни" понякога, това е "човек, който държи на думата си, мъж", и "ако смята, че нещо е изгодно за страната му, го довежда докрай".

Изборите през 2024 г.

Путин каза, че още не е решил дали отново ще се кандидатира за президент през 2024 г., когато изтече мандатът му - много е рано за въпроса. Поправки в руската конституция, на практика "зануляващи" мандатите на държавния глава и даващи му възможност да остане в Кремъл до 2036 г., бяха приети с допитване, продължило няколко дни в условията на пандемията.

Руската икономика

Путин отхвърли идеята, че годината е била "слаба" за руската икономика, защото проблемите, породени от коронавируса и засегнали всички държави, получават "достойно решение", а спадът на брутния вътрешен продукт, с 3.6%, е по-малък, откокото в Европа и САЩ.

Дневник