Повечето хора в 8 изследвани арабски държави смятат, че качеството на живот се е влошило от началото на вълненията, станали известни като Арабска пролет и започнали преди 10 години. Това показва съвместно проучване на "Гардиън" и "Югов". Цитираните данни са само за 8 държави - Алжир, Тунис, Либия, Египет, Судан, Ирак, Сирия и Йемен.

Едновременно с това публикуваните данни сочат, че в мнозинството (5 от 8 държави, за които се виждат данните) повече респонденти са заявили, че не съжалявят за станалото, отколкото са съжаляващите. Първия отговор е даден в Судан, Тунис, Алжир, Ирак и Египет (но не и в опустошените от отприщените кризи Либия, Сирия и Йемен; липсват данни за деветата държава).

Продавачът Мохамед Буазизи се самозапали в Тунис преди десет години, отчаян от липсата на перспектива, и това даде тласък на протести в редица арабски държави, свалили няколко правителства.

От претърпелите промяна държави обаче като сравнително успешен пример за политическа трансформация се сочи единствено Тунис. В Либия продължава войната сред свалянето на Муамар Кадафи, в Сирия сблъсъкът на външни сили чрез посредници и собствени военни продължава, въпреки че президентът Башар ал Асад остава на власт, а в Йемен продължава една от най-тежките в света хуманитарни кризи, докато водена от Саудитска Арабия коалиция се опитва да разгроми свалилите властта преди 5 години и подкрепяни от Иран хути. В други държави като Ливан, Ирак, Алжир и Судан се разгърна мощно протестно движение по-късно - едва преди две години.

Изследвани са нагласите на 5275 души и данните показват, че се запазва усещането за безнадеждност, подхранило протестите в Близкия изток.

Най-много са отговорилите, че живеят по-зле, в Сирия, Йемен и Либия (съответно 75, 73 и 60%). По-малко от половината от попитаните в Египет, Ирак и Алжир казват, че живеят по-зле, отколкото преди 2010 г., но в нито една от тези държави делът на хората, отговорили, че живеят по-добре, не надвишава 25%. Само в Тунис последния отговор са дали повече хора - 27%, докато посочилите, че животът им се е влошил, са около половината.

Данните показват още, че младите съжаляват значително по-малко за протестите (например хората между 18 и 24 години в Алжир, Тунис, Египет и Ирак), но родителите им са много по-песимистично настроени.

Запазва се и усещането за "нарушен социален договор", продължава "Гардиън". Има се предвид схващането, че малоброен елит се е окопал във властта, което бе в основата на започналото преди 10 години недоволство. Това смятат 92% от сирийците, 87% от йеменците и 84 на сто от тунизийците; около или под 70% са отговорилите това в Алжир, Ирак и Египет.

Дневник