Две държави са блокирали исканите от България формулировки в документ на Съвета на ЕС по повод преговорите за присъединяване на Северна Македония. Това става ясно от съобщение на българското външно министерство, в което те не се назовават, но според македонската агенция МИА става въпрос за Чехия и Словакия.

Въпросният документ е всъщност "заключения на Съвета на ЕС по Процеса на асоцииране и стабилизиране" - те са били одобрени неофициално на среща на посланиците на страните-членки вчера, като по настояване на България в тях е добавено изречение "за важността на договорите на Република Северна Македония с България и Гърция, както и че тяхното прилагане ще доведе до край на всички претенции, основани на грешно интерпретиране на историята".

Днес обаче, по време на Съвета на ЕС "Околна среда", заключенията са били "неочаквано блокирани" "без обяснение", съобщиха от министерството.

Според източници на МИА в Брюксел именно вкарването на формулировката "грешно интерпретиране на историята" е предизвикало опозицията на Чехия и Словакия.

В изявлението на министерството се казва още:
"Ветото над заключенията на Съвета рискува да подкопае доверието в ЕС и препятства ЕС да изпрати тъй необходимите сигнали до Западните Балкани, за да стимулира извършването на необходимите реформи, които страните, желаещи да се присъединят, трябва да предприемат.

Като една от държавите членки, подкрепящи разширяването, България би искала да окуражи Съвета да подходи конструктивно в настоящата ситуация, за да стане възможно приемането на заключенията по време на сегашното Председателство на Съвета на ЕС.

Заключенията на Съвета на ЕС по разширяването нямат нищо общо с процеса на одобряване на преговорните рамки с Република Албания и Република Северна Македония. България изразява одобрение за преговорната рамка за Албания, и приветства предоставеното допълнително време за подобряване на рамката за Република Северна Македония".

Дневник