Положението с търговските преговори между Великобритания и Европейския е сериозно и няма да има споразумение, ако общността не промени съществено своята позиция, каза канцеларията на британския министър-председател Борис Джонсън, цитирана от Ройтерс.

Според канцеларията Джонсън е заявил в телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че "времето е много кратко и вече изглежда доста вероятно да не бъде постигнато споразумение, освен ако позицията на ЕС не се промени съществено".

"Министър-председателят повтори, че е останало малко време. Той каза, че ако не може да бъде постигнато споразумение, Великобритания и ЕС ще се разделят като приятели, а търговията на Великобритания с ЕС ще бъде при условия като тези за Австралия".

Австралия няма търговско споразумение с ЕС и търговията между тях се основава на правилата на Световната търговска организация. Ако прогнозата на Джонсън се осъществи на 1 януари между Европа и Острова падат митнически бариери, което ще има тежки последствия за бизнеса и от двете страни на Ламанша, но определено Великобритания ще бъде по-пострадалата.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви снощи, че преодоляването на разногласията между Лондон и Европейския съюз в преговорите за отношенията след Брекзит ще е много трудно, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"С Борис Джонсън направихме равносметка на преговорите между ЕС и Обединеното кралство. Приветствахме значителния напредък по много въпроси, но при все това някои съществени различия остават, по-специално в областта на риболова, и преодоляването им ще е много трудно. Преговорите ще продължат утре (днес . б.р.)", написа Фон дер Лайен в туитър след телефонен разговор с британския премиер.

Клуб Z