За Роберт Левандовски вкарването на голове се е превърнало в ежедневие. Нападателят на "Байерн" (Мюнхен) е сред завършените нападатели в съвременния футбол и с представянето си често привлича вниманието.

Силната игра му донесе куп отличия, последното от които беше наградата "The Best" на ФИФА, връчвана на най-добрия футболист в света. В подреждането Левандовски изпревари двете звезди на футбола Кристиано Роналдо и Лионел Меси, които почти всяка година обират индивидуалните призове.

Но как кльощавото момче от покрайнините на Варшава извървя пътя до голямата сцена?

Трудният път към върха

Левандовски произхожда от семейство на спортисти, които запалват любовта му към футбола. Баща му се е занимавал с джудо, а майка му е била професионална волейболистка, като сестра му също играела волейбол. Родителите му са учители по физическо и искат синът им да практикува различни спортове, за да развие голям набор от умения.

"Баща ми винаги е знаел, че ще стана професионален футболист, но в училище не ми даваше да играя футбол. Понякога това ме дразнеше. Исках да играя през цялото време, но той ми казваше, че съм твърде млад и е хубаво да опитвам различни спортове. Сега разбирам как тренировките по гимнастика ми помагат за играта", казва Левандовски пред канала на Бундеслигата в документален филм за себе си.

На осем години полякът прави първата стъпка към голямата мечта, когато родителите му го записват във "Варшовия" - клуб на два часа път от дома. Тогавашният му досег със спорта не е на терен с трева, а на сгурия, но Левандовски признава, че като малък не е обръщал внимание на тази подробност и тя е изградила характера му.

На 16 години полякът преживява най-голямата трагедия в живота си, когато остава без баща, който почива след дълго боледуване. Това учи Левандовски на самостоятелност и поема повече отговорности в семейството, за да помага на майка си.

Впоследствие през 2005 г. нападателят е привлечен от най-големия отбор в страната "Легия" (Варшава). Той обаче играе за резервния отбор, като слабата физика е единственото нещо, с което се отличава. Левандовски получава контузия и по-късно от клуба прекратяват договора му, тъй като не вярват, че може да стане добър футболист.

"Трябваше да го преживея. Исках да покажа, че баща ми е оставил следа за кариера във футбола", разказва Левандовски.

Следва престой в "Знич" (Прушков), където прави фурор. Левандовски става голмайстор в третото ниво, а сезон по-късно е най-резултатният играч във втора дивизия. Логично, към него има интерес от големите отбори в Полша и доразвива таланта си в "Лех" (Познан). С тима нападателят става голмайстор в шампионата и с 18-те си гола помага за спечелване на титлата.

Понесен на гребена на вълната, Левандовски е забелязан от редица европейски отбори. Един от тях е "Блекбърн", като изригването на вулкана Еяфятлайолкутл спира възможността за трансфер в Англия и той преминава в "Борусия" (Дортмунд) през лятото на 2010 г.

По това време клубът играе атрактивен футбол и въпреки че в началото влиза предимно като резерва, от втория сезон Левандовски се утвърждава под ръководството на Юрген Клоп. Нападателят винаги е бил искрен с феновете и се е раздавал до последно за клуба, като получава топло изпращане, преди да премине в "Байерн" като свободен агент през 2014 г.

В състава на германския шампион Левандовски издига играта си на следващото ниво, като върхът в кариерата му е требълът през миналия сезон. Нападателят е с ключова роля за успехите на баварците, като в 47 мача вкара 55 гола.

Професионалист до мозъка на костите

Смиреното поведение, дисциплината и постоянството са движещите сили в живота на Левандовски. Той е със статут на национален герой в Полша и е вдъхновение на много деца. Въпреки успехите 32-годишният нападател остава здраво стъпил на земята.

На терена Левандовски не е типичният консуматор, като полякът често се връща назад, за да участва в развитието на атаките. Той притежава способност сам да си създава възможности за гол и може да се надиграва умело един на един.

Неговите комплексни умения го правят труден за опазване, а физическото сила му помага в единоборствата. Еволюцията във физиката дължи на жена си Анна, която изготвя хранителния му режим.

"Той е бърз и се бори. Може да прави всичко сам, но неговата бързина, техника и завършващ удар са впечатляващи. Силен е във въздуха. Той е завършен играч", казва легендата на националния отбор на Германия Лотар Матеус.

Рекорди и постижения

4 - В края на ноември 2019 г. нападателят влезе в историята, като вкарва четири гола за най-кратко време в Шампионската лига. Попаденията паднаха срещу "Цървена звезда" в рамките на 14:31 мин. Левандовски стана едва вторият играч след Меси, който се разписва четири пъти в повече от един мач от най-престижния клубен турнир. Нападателят стори това и през 2013 г. в полуфинала срещу "Реал" (Мадрид), когато още играеше за "Борусия".

5 - В изумителна вечер през септември 2015 г. Левандовски постави световен рекорд, когато се разписа пет пъти във вратата на "Волфсбург" в рамките на 8:59 мин.

10 - До този сезон нямаше футболист, който да е вкарвал двуцифрен брой голове след първите пет кръга в Бундеслигата. Левандовски подобри и това постижение.

54 - Нападателят е водещият голмайстор в историята на "Байерн" в Шампионската лига. Общо в турнира Левандовски има 71 попадения, като пред него по този показател са единствено Роналдо (134) и Меси (118).

250 - Толкова са головете на Левандовски в Бундеслигата. Той е най-резултатният чужденец в германското първенство, а по отношение на попаденията изостава единствено от легендата Герд Мюлер.

Дневник