Съдбата на животното, което държи няколко села в страх и е хванато онзи ден, ще зависи от присъдата на експертите. Хищникът показва нетипично поведение, което може да бъде опасно както за хората, така и за него, съобщава порталът „Смотрим.ру“.

Жителите на селата Ракитное, Орехово и Ясна поляна, Далнореченска област в Приморски край не смеят да пуснат кучетата си навън, след като хищникът няколко пъти нападна животните. Мерките за изплашване на звяра не са постигнали резултат. Експертите са решили да премахнат конфликтния хищник от природата за изследване и изясняване на причините за нетипично поведение.

Животното е хванато. Оказва се, че това е амурска тигрица, на не повече от две години, която е в нормална физиологична форма и няма видими рани. Откарана е в рехабилитационен център, тествана е и настанена в заграждение за рехабилитация.

В близко бъдеще поведението на тигрицата ще бъде оценено от експерти, за да се реши дали е възможно да се върне хищникът в естественото му местообитание. За това учените трябва да са сигурни, че животното е готово за независим живот, знае как да ловува добре и избягва среща с човек./ БГНЕС