Световната футболна федерация (ФИФА) е подала жалба в съда срещу бившия президент на организацията Сеп Блатер. Тя е във връзка с изграждането на Музея на футбола в швейцарския град Цюрих. Обвинението е свързано участието на Блатер и други бивши официални лица в съставянето на проекта за музей.

Блатер подаде оставка като президент на ФИФА през 2015 г., когато беше уличен в центъра на голям корупционен скандал.

Жалбата включва разходите за целия проект в размер на 500 милиона швейцарски франка. Посочва се, че предишната администрация на ФИФА е вложила 140 млн. франка за ремонт и обновяване на сграда, която организацията не притежава. Освен това е подписан дългосрочен договор за наем при неблагоприятни условия в сравнение със стандартните пазарни лихви. Изчислява се, че това ще струва на ФИФА около 360 млн. до 2045 г.

"Предвид огромните разходи, свързани с този музей, както и начина на работа на предишното ръководство, беше извършен одит, за да се установи какво наистина се е случило тук", коментира, каза заместник генералният секретар на ФИФА Аласдер Бел.

"Този одит разкри широк спектър от подозрителни обстоятелства и неуспехи в управлението, някои от които могат да имат криминален характер."

Адвокатът на Блатер Лоренц Ерни веднага отхвърли обвиненията. "Те са неоснователни и напълно ги отхвърляме", коментира той.

Блатер изтърпява шестгодишна забрана да се занимава с футбол заради нарушения на етичните норми и корупционни практики. 84-годишният швейцарец, който ръководеше ФИФА до 2015 г., беше обвинен в продажбата на телевизионни права на CFU за световните първенства през 2010 и 2014 г. за едва 600 хиляди долара - далеч под пазарната стойност.

Дневник