Шуменската компания Херти АД започна кампания за даряване на реконвалесцентна плазма в полза на пациенти, настанени в МБАЛ – Шумен.

От екипа на фирмата призовават всички, които са изкарали коронавирус и отговарят на условията за даряване на плазма, да помогнат. Компанията се ангажира с организиране на транспорт до Кръвен център – гр.Варна, както и със съдействие по предварителни контакти и интервюта.  

Екипът на “Херти” АД се ръководи от идеята за взаимопомощ в трудни моменти. От компанията обясняват, че причината за призив за дарение във Варна е, че там разполагат с необходимата техника за даряване на плазма. Докато в Шумен за момента може да се дари единствено кръв, от която в последствие да се извлече плазмата. Те напомнят, че кръв човек може да дари до 5 пъти в една календарна година, докато плазма може да се дари отново в близък диапазон от време. За момента, в Шумен все още не разполагат с необходимата техника за даряване на плазма и докато това е така и има възможност за транспорт до Варна, по-добрият вариант е дарение на плазма директно във Варна, след което тя да бъде транспортирана до Шумен и съхранена в камери.

“Живеем в сложни и трудни времена. Времена на тежка пандемия, отнела живота на много хора. За съжаление, пандемията не ни отмина. В ХЕРТИ вече има много хора, които преболедуваха Корона вируса. Двама от тях не успяха да се преборят… други трима бяха в болница, в тежко състояние. От самото начало Херти подпомага МБАЛ - Шумен със средства за справяне с пандемията. Ние живеем в общност и всеки от нас е отговорен за благосъстоянието на тази общност и за всичко, което се случва в нея. Обществото днес има нужда повече от всякога от нашата доброта. Сигурни сме, че има много хора с добри сърца, отговорни за себе си, за близките си и за цялата общност, в която живеем”, пишат от Херти.

Всеки, който желае да дари плазма, може да се свърже Дияна Габровска,
Директор „Човешки ресурси”. Мобилен телефон: +359 879 353 967.

ШУМ.БГ