Малко повече от два месеца след края на миналия сезон битката в Националната баскетболна асоциация (НБА) се подновява. Тази нощ с мачовете "Бруклин нетс" - "Голдън стейт уориърс" и "Лос Анджелис лейкърс" срещу "Лос Анджелис клипърс" ще бъде дадено началото на 75-ия сезон в американския баскетбол.

Годината обещава да бъде вълнуваща и различна, след като беше съкратена до 72 мача вместо традиционните 82 за редовния сезон. Това придава още по-голяма тежест на всеки от мачовете, а заради пандемията от коронавируса не е сигурно дали всички ще бъдат изиграни.

Друга голяма разлика е предизвикателството сезонът да бъде проведен по обичайния си начин с пътувания до залите на всеки отбор, а не както през лятото - на едно място и в т.нар. балон. До момента бейзболът и американският футбол успешно показват, че това е възможно.

Ще задържи ли Леброн Джеймс "Лейкърс" на върха

Най-често задаваният въпрос в кратката пауза между двата сезона беше именно този. В края на декември Джеймс навършва 36 години, като започва своя 18-и сезон в Лигата. Миналата година беше повече от успешна за Краля въпреки малко по-бавното начало.

Джеймс беше на висота за решителната част от сезона и плейофите. Той не само изведе "езерняците" до 17-а титла, но беше избран за №1 във финалите, а в редовния сезон беше изпреварен в гласуването само от Янис Антетокумбо.

За настоящия сезон пред "Лейкърс" стои предизвикателството да опитат да спечелят 18-а титла, която ще ги изпрати пред "Бостън селтикс" в спора за най-успешен отбор. Треньорът Франк Вогъл има повече от адекватен отбор с Джеймс и Антъни Дейвис начело. Кайл Кузма подписа нов дългосрочен договор, а "езерняците" добавиха и няколко звездни попълнения - Марк Гасол, Монтрез Херъл и Денис Шрьодер.

Въпросителната е колко бързо новите играчи ще паснат на отбора и дали Джеймс ще успее да бъде на висота в по-краткия и интензивен сезон.

Кой ще отправи предизвикателство

Според експертите най-големи съперници на "Лейкърс" и през този сезон могат да бъдат съседите от "Клипърс". Сезонът започва именно с мач между двата тима, а след провала през миналата година "ножиците" смениха треньора си. Така вместо Док Ривърс (отишъл във "Филаделфия 76") на пейката ще бъде Тайрън Лу.

"Клипърс" успя да привлече Серж Ибака, но според мнозина това едва ли ще бъде достатъчно да бъде спрян градския съперник.

В Западната конференция все по-големи са очакванията към "Далас маверикс" най-вече заради Лука Дончич. Всяка година словенецът повишава нивото си, а в паузата треньорът Рик Карлайл направи необходимото, за да подобри защитата.

 

Винаги надежден кандидат за плейофите е и тимът на "Денвър нъгетс", воден от Никола Йокич.

На Изток, където в последните години битката много по-сериозна, изявен фаворит отново няма. Финалистът от миналата година "Маями хийт" и "Милуоки бъкс" са двата тима с най-големи шансове в конференцията, но в паузата "Бостън" и "Филаделфия" се подсилиха. Тимът на "Бруклин нетс" пък най-накрая ще може да използва Кевин Дюрант, като дуетът му с Кайри Ървинг предизвиква интерес.

"Елените" продължават да формират отбор около Янис Антетокумбо с надеждата "Гръцкото чудо" да ги изведе до нещо голямо.

След миналия сезон имаше и някои знакови преминавания на играчи като това на Ръсел Уестбрук от "Хюстън рокетс" във "Вашингтон".

Дневник