Президентът на Централноафриканската република Фостан-Арканж Туадера с руския си колета Владимир Путин

Русия изпрати неколкостотин военни и тежка техника в Централноафриканската република (ЦАР), за да подкрепи правителството на страната в навечерието на президентските и парламентарните избори, насрочени за уикенда. По-рано бунтовници, действащи в ЦАР, нападнаха миротворци от Руанда и продължиха настъплението към столицата Банги. През последните години журналисти неведнъж писаха, че в тази държава действат бойци от руски частни военни компании, включително от т.нар. ЧВК "Вагнер".

Събеседник на Би Би Си, близък до мисията на ООН в ЦАР и пожелал анонимност, разказа, че руските военни са пристигнали в Банги със самолет в неделя сутринта. Той не успя да направи точна оценка на броя им, но посочи, че руснаците в столицата сега са далеч повече от обичайното. По думите му те са разквартирувани в двореца на император Бокаса на 30 км от Банги.

Говорителят на правителството в ЦАР Анж Максим Казаги потвърди пред "Франс прес", че в страната са изпратени руски войски. "Русия изпрати неколкостотин военни и тежки въоръжения", каза той и обясни, че това е станало в рамките на споразумения, подписани с Москва. Властите на Руанда също прехвърлиха в ЦАР допълнителни подразделения и те вече се включиха в бойните действия, добави Казаги.

"С цел да се гарантира сигурността на изборния процес бе изпратено запитване за помощ до нашите приятели и братя от Русия и Руанда", се казва в комюнике с подписа на външния министър на ЦАР.

Зам.-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов реши да не нарича ставащото изпращане на войски в ЦАР. "Военни не пращаме, нали спазваме всички изисквания, утвърдени с резолюциите на ООН", цитира го "Интерфакс". Същевременно по думите му "ние имаме там, както предвиждат договореностите с правителството на ЦАР,

споразумения за обучение на кадри, за работа на наши инструктори, тъй че там естествено има наши хора". Богданов изтъкна, че руските инструктори работят "след съгласуване, по молба на легитимните власти на ЦАР".

Френският в. "Фигаро" съобщи, че служители от руски частни компании охраняват президента на ЦАР Фостен-Арканж Туадера, а военни инструктори от Русия обучават войските на страната.

От 2012 г. в ЦАР се води война между въстанически групировки и действащото правителство, чиито сили се подкрепят от миротворци на ООН. През последните дни бунтовниците успяха да превземат няколко селища недалеч от столицата и да поемат контрола на водещите към нея шосета. Същевременно миротворците заявиха, че настъплението към Банги е спряно и те се опитват да не допуснат столицата да бъде обкръжена. Говорителят на Многопрофилната комплексна мисия на ООН за стабилизиране на ЦАР Владимир Монтейро информира в неделя, че антиправителствените сили са изтласкани от няколко града.

Войната в ЦАР и ЧВК "Вагнер"

Силите, враждебни на правителството, се стремят да не допуснат президентът Туадера да получи в неделя втори мандат. Властите на страната обвиняват бившия президент Франсоа Бозизе, че подкрепя въстаниците. Партията му отрича.

По-рано имаше съобщения, че в ЦАР вече няколко години действат бойци от т.нар. ЧВК "Вагнер", финансирана по данни на медиите от бизнесмена Евгений Пригожин. Според източници на Би Би Си структури на Пригожин добиват освен това скъпоценни камъни в страната, проявяват интерес към златните ѝ находища и дървообработващия бизнес. През лятото на 2018 г. в ЦАР бяха убити журналистите от Центъра за управление на разследванията Орхан Джемал, Александър Расторгуев и Кирил Радченко.

Те бяха заминали там, за да снимат филм за ЧВК "Вагнер" и за дейността на структурите на Пригожин в страната. През 2019 г. президентът Фостен-Арканж Туадера избегна да отговори на въпрос на Би Би Си за дейността на Пригожин в Централноафриканската република.

БТА/Дневник