Израел се запъти към урните за четвърти път за последните две години, след като управляващата коалиция не успя да постигне споразумение за държавния бюджет във вчерашните преговори, съобщи ДПА.

Парламентът автоматично се разпусна в полунощ, когато изтече крайният срок за приемането на бюджета. Изборите се очаква да бъдат проведени на 23 март.

Правителството обаче одобри предложение на Министерството на финансите за алтернативен механизъм, по който да се финансират държавните разходи през 2021 г.

Премиерът и лидер на партия "Ликуд" Бенямин Нетаняху и министърът на отбраната и лидер на партия "Синьо и бяло" Бени Ганц си размениха взаимни обвинения за разпадането на правителството.

"Не исках избори, партия "Ликуд" не искаше избори, ние постоянно гласувахме против това да има нови избори, но Ганц се отметна от своите коалиционни задължения", каза Нетаняху, цитиран от ТАСС. При все това той даде начало на предизборната кампания с обещанието, че политическата му формация ще победи във вота.

"Нетаняху ни отвежда към урните, защото не иска да отиде на съд. Ако някой твърди друго - или хитрува, или говори глупости", написа Ганц в "Туитър". Той и други критици обвиняват премиера, че взима политически решения в опит да се измъкне от делото за корупция, по което е подсъдим.

Коалицията между двамата съперници, съставена с неохота с цел справяне с кризата с коронавируса, имаше трудности от самото начало. Но напрежението през последните дни се засили и всеки обвинява другия в нарушаване на коалиционното споразумение.

Критици твърдят, че с конфликта за бюджета Нетаняху се опитва да попречи на Ганц да поеме премиерския пост в края на следващата година, както предвижда коалиционното споразумение.

Друга тема на разногласия са назначенията на съдии и правомощията на министъра на правосъдието от партия "Синьо и бяло", отбеляза ДПА.

Дневник