Комисията за защита на конкуренцията се обяви против идеята за двойно до тройно увеличение на първоначалната цена на таксиметровите превози. От регулатора посочват, че предишния опит за регулиране на цените с въвеждането на долен праг, довело до това всички компании да возят на минималната цена, което е практически отказ от ценова конкуренция.

Признава се обаче, че въвеждането на таван на цените, въведен през 2011 година, е свършил своята регулаторна работа, защото оттогава чувствително са намалели случаите на оплаквания за прекомерно високи сметки за един курс.

Таксиметровите шофьори поискаха увеличение на първоначалната такса, която може да достигне до 2,60 лв. през нощта и допълнително вдигане на минималния праг за километър пробег, като идеята беше подкрепена и от Министерството на транспорта.
Аргументът е, че така водачите няма да отказват късите курсове. Позицията на КЗК е, че е по-добре да бъде оставен пазарен принцип на избор на цена и че нужда от допълнителна регулация няма.

По повод сегашната идея за по-висока първоначалната такса се казва, че и сега всеки, който смята, че минималната такса не покрива разходите му, може да я вдигне.

"Евентуално увеличение на първоначалната такса би трябвало да стане на база на индивидуалното решение на всеки участник на пазара, отчитайки търсенето и предлагането, а не в резултат на регулация да бъде увеличена първоначалната такса за всички участници на пазара", допълват от КЗК.

Дневник